bgtrio49m.jpg

Osmo zaporedno mednarodno gostovanje APTa na Korčuli

datum: 20. 08. 2024

V sredo, 28. avgusta 2024 ob 20. uri, bo Anton Podbevšek Teater (APT) že osmič zapored mednarodno gostoval na Korčuli, tokrat z uprizoritvijo Goran Marković: Beograjski trio, režiserja Matjaža Bergerja, ki je bila junija 2024 premierno, in kot svetovna praizvedba, uprizorjena v Anton Podbevšek Teatru. Predstava je nastala v produkciji Anton Podbevšek Teatra in v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana.

Beograjski trio srbskega cineasta – študenta praške generacije jugoslovanskih filmskih režiserjev in angažiranega intelektualca – Gorana Markovića, je, po avtorjevih besedah, nekakšno arhivsko gradivo, ki ga je na njegovih poteh spremljalo več kot petindvajset let, in ga sestavljajo zapisniki, poročila, diplomatska korespondenca in uradni zaznamki, izpiski iz dnevnika, številni drugi dokumenti: od policijskih, vojaških in meteoroloških poročil do poročnih listov in vozovnic, šifriranih vohunskih sporočil … ter številna nepovezana pričevanja glede dogodkov povezanih z Golim otokom.

Zgodba govori o Georgeu Durrellu, pisatelju in kulturnemu atašeju, ki ga je Združeno kraljestvo v jugoslovansko prestolnico poslalo kot vohuna, v dramatičnem obdobju Jugoslavije, med letoma 1948 in 1951, v času informbirojskega spora. Durrell s seboj pripelje tudi zaročenko Eve, a se nesmrtno zaljubi v svojo učiteljico srbohrvaščine Vero, ki jo zapelje, njenega moža Bora, lojalnega Stalinu, pa aretirajo in pošljejo na Goli otok. Ker se Vera noče odreči Boru, tudi njo prek slavonskih prevzgojnih taborišč pripeljejo na Sveti Grgur, kjer je žensko taborišče. Durell hčerko internirancev zaupa v varstvo svoji ženi, sam pa se bondovsko loti reševanja Vere in njenega moža z Golega otoka in Svetega Grgurja ...

Gostovanje bo potekalo na sedaj že tradicionalno povabilo Centra za kulturo Korčula, uprizoritev pa bo izvedena znotraj arhitekture starega mestnega jedra Korčule. V predstavi nastopajo: Gaja Filač, Luka Bokšan, Gregor Čušin, Inti Šraj, Gregor Podričnik, Tina Resman, Primož Petkovšek, Mario Dragojević, Jana Menger, Gal Oblak, Svit Stefanija, Jure Žavbi.

Anton Podbevšek Teater bo predstavo Beograjski trio v Anton Podbevšek Teatru znova uprizarjal: 6., 7. in 9. novembra 2024.

Več o predstavi in ostali avtorski ekipi tudi na povezavi: antonpodbevsekteater.si.

Fotografije: Barbara Čeferin

nazaj