010823_0745DJI_0618_HDR.jpg

S projektom VARCITIES zaživel Olimpijski center Novo mesto

datum: 09. 07. 2024

Olimpijski center Novo mesto je vrhunsko športno središče, ki občanom v vseh letnih časih ponuja odlične pogoje za rekreacijo, kot nacionalni trenažni center za kolesarstvo, atletiko, plavanje in triatlon pa v Novo mesto privablja številne slovenske in tuje športnike. S pokritim velodromom in atletsko dvorano je edinstven objekt v radiju 500 km, v kombinaciji z bazenom in zelenimi površinami za vadbo pa predstavlja izredno atraktivno in funkcionalno športno-rekreacijsko okolje, kjer v objemu narave sobivata profesionalni in rekreativni šport. Izgradnjo Olimpijskega centra Novo mesto je finančno podprl evropski projekt VARCITIES, ki je usmerjen v spodbujanje fizične dejavnosti, bolj zdravega načina življenja in boljše kakovosti življenja vseh občanov.

Olimpijski center Novo mesto v Češči vasi je del večletnih vlaganj Mestne občine Novo mesto v rekreacijsko in športno infrastrukturo v ta del Novega mesta. Nastal je na degradiranem vojaškem območju, na katerem je bil leta 1996 za potrebe mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu zgrajen odprti velodrom. Leta 2018 ga je Mestna občina Novo mesto prenovila v pokrit večnamenski objekt za kolesarjenje in atletiko, leta 2023 pa je center zaokrožil bazenski kompleks s 25-metrskim notranjim bazenom.

Center odlikujejo obsežne zelene površine, v katere sta umeščena konjeniški center in rekreacijski park s trim stezo, motoričnim parkom za otroke, čutno potjo za slepe in slabovidne ter s piknik prostorom. Profesionalne športne objekte tako dopolnjuje prostor za rekreacijske in sorodne dejavnosti, ki so bližje naravi in primerne za otroke, mladino, starejše, ljudi s posebnimi potrebami, občasne obiskovalce in sprehajalce. V načrtu razvoja olimpijskega centra je še postavitev kampa in izgradnja 50-metrskega zunanjega bazena.

Vizija projekta VARCITIES so inovativni pristopi za spodbujanje zdravja in dobrega počutja

Del infrastrukture in aktivnosti v Olimpijskem centru Novo mesto smo financirali tudi s pomočjo evropskega projekta VARCITIES, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorij 2020. Za sodelovanje v projektu smo se odločili na podlagi jasne potrebe nadgraditi odlično infrastrukturo v Olimpijskem centru z inovativnimi pristopi, razvojem vsebinske ponudbe in pridobivanjem znanja v izjemno naprednem konzorciju partnerjev iz vse Evrope (Irska, Belgija, Švedska, Grčija, Malta, Italija).

Vizija projekta VARCITIES je uresničevati inovativne ideje z vzpostavljanjem trajnostnih modelov za povečanje zdravja in dobrega počutja vseh občanov, s poudarkom na  otrocih, mladih, starejših in ranljivih skupinah. VARCITIES si je zastavil ambiciozen cilj pospeševanja inovacij v različnih urbanih okoljih s čim večjim izkoriščanjem naravnih rešitev s prepletanjem digitalnega, družbenega in kulturnega vidika. Javni prostori so tako zamišljeni kot območja, osredotočena na ljudi, ki podpirajo ustvarjalnost, vključenost in zdravje občanov.

S strani projekta VARCITIES je bilo v Češči vasi financiranih vrsta infrastrukturnih in vsebinskih ukrepov v petih sklopih:

  • na naravi temelječe rešitve, kjer smo med drugim zasadili avtohtone drevesne vrste tega področja ter poskrbeli za dodatno ozelenitev Olimpijskega centra,
  • dodatne rekreacijske površine in orodja – trim steza s petimi postajami za telesno vadbo,
  • ukrepi za dostopnost in uporabo ponudbe Olimpijskega centra gibalno oviranim osebam, kjer izpostavljamo bazensko dvigalo za invalide, ki je bilo izbrano v procesu soustvarjanja rešitev projekta z deležniki,
  • informacijski sistem za zajem, obdelavo podatkov ter integrirano upravljanje aktivnosti v Olimpijskem parku, ki je povezan tudi s skupno VARCITIES Health & Wellbeing platformo, kjer so predstavljeni podatki in pristopi vseh sedmih pilotnih mest projekta,
  • IoT senzorika za spremljanje kakovosti zraka in klimatskih razmer v centru ter digitalne rešitve za merjenje aktivnosti uporabnikov.

Združitev naravnih rešitev in sodobne tehnologije za aktivno življenje vseh občanov

Velik del ukrepov projekta VARCITIES je bil osredotočen na povezovanje različnih delov Olimpijskega centra v celovito ponudbo za vse generacije in ciljne skupine uporabnikov, s ciljem vzpodbujanja zdravega načina življenja. Pri tem ne povezujemo le dejavnosti v objektih, ampak ponujamo izkušnjo preživljanja prostega časa v zelenem naravnem okolju, kar da rekreaciji in športu posebno dimenzijo. Za ta cilj smo uporabili vrsto najnaprednejših digitalnih rešitev, ki združujejo naravne rešitve in sodobno tehnologijo.

Ob navedeni infrastrukturi pomemben del projekta obsega vrsta aktivnosti in dogodkov, ki jih skupaj s partnerji projekta izvajamo v Olimpijskem centru in so usmerjene v več ciljnih skupin:

  • otroci, kjer je naš cilj povečati njihove gibalne sposobnosti in jih privabiti v zdrave vzorce preživljanja prostega časa,
  • starejši, kjer jih želimo privabiti v oblike gibanja, ki so lahko trajne tudi v tretjem življenjskem obdobju,
  • senzorično in gibalno ovirane, kjer jim približujemo gibanje in rekreacijo v okolju, ki jim tipično zaradi oviranosti ni na voljo.

Vsi dogodki so bili izjemno dobro obiskani in sprejeti s strani uporabnikov, tako, da že sedaj vidimo, da je zasnova trajnosti projekta zagotovljena tudi po njegovem zaključku.

Mestna občina Novo mesto je v okviru projekta prejela 536.994,89 EUR sofinancerskih sredstev, pri projektu pa sodeluje kot partner tudi Razvojni center Novo mesto, ki je za aktivnosti, ki jih izvaja, prejel 146.087,50 EUR. Projekt VARCITIES se bo v Olimpijskem centru Novo mesto odvijal še do sredine leta 2025, med njegovim potekom pa smo že sedaj izmenjali neprecenljive izkušnje in izgradili kompetence razvoja rešitev s področja zdravega načina življenja in digitalnih tehnologij z ostalimi šestimi partnerskimi mesti. Celoten projekt VARCITIES je financiran s strani EU v višini nekaj več kot 11 milijonov EUR.

Več o projektu na varcities.eu in olimpijskicenter-nm.si.

 

nazaj