BPu-fg7801.jpg

Predsednik Skupnosti občin Slovenije postal župan Gregor Macedoni

datum: 09. 07. 2024

Včeraj, 8. julija 2024, je v Ljubljani potekala 6. seja predsedstva Skupnost občin Slovenije. Na seji je dr. Vladimir Prebilič predsedovanje največji in najstarejši predstavniški organizaciji lokalnih skupnosti v Sloveniji predal mag. Gregorju Macedoniju, županu Mestne občine Novo mesto. Županje in župani so na srečanju govorili tudi o Zakonu o financiranju občin in problematiki visokih stroškov šolskih prevozov.

Osrednja točka 6. seje predsedstva Skupnosti občin Slovenije je bila primopredaja poslov vodenja organizacije med dosedanjim predsednikom dr. Vladimirjem Prebiličem in mag. Gregorjem Macedonijem. Funkcijo predsednika SOS si v skladu z vrstnim redom, ki ga določi predsedstvo v enakih časovnih obdobjih znotraj štiriletnega mandatnega obdobja delijo predsedniki sekcij SOS. Vodenje SOS je prevzel mag. Gregor Macedoni, ki je nasledil dosedanjega predsednika SOS dr. Vladimirja Prebiliča, župana Občine Kočevje. Prebilič, ki je na evropskih volitvah prejel mandat evropskega poslanca, se je ob primopredaji zahvalil članicam in članom predsedstva ter sekretariatu SOS za tvorno sodelovanje, in izpostavil da so bili doseženi mnogi premiki v času predsedovanja, predvsem na področju pogajanj za povprečnino in nižanja stroškov za občine. Dobro delo SOS pa se kaže tudi preko stalnega večanja članstva v asociaciji.

Predsedstvo je v nadaljevanju govorilo o predlogih za spremembe Zakona o financiranju občin. Bili so enotni, da morajo spremembe zasledovati predvsem cilj izboljšanja stabilnosti financiranja občin.

Glede visokih cen šolskih prevozov so županje in župani opozorili, da bi bilo potrebno poiskati rešitve, ki bodo pripomogle k ureditvi in racionalizaciji področja. Ustanovili so tudi delovno skupino v sestavi županj in županov, katere naloga je priprava ustreznih predlogov rešitev.

nazaj