Bakla_na_Julijini_brvi.jpg

S sprejemom slovenske bakle obeležili stoletnico olimpijskih zmag Leona Štuklja

datum: 05. 07. 2024

V Novem mestu smo danes, 5. julija 2024, pred bližajočimi se olimpijskimi igrami s sprejemom slovenske bakle obeležili 100 let od olimpijskih zlatih medalj Novomeščana Leona Štuklja. Na Mestni občini Novo mesto in Olimpijskem komiteju Slovenije smo s projektom združili več kot 200 športnikov, ki so si predajali plamenico od Olimpijskega centra Novo mesto, kjer je bakla zaplavala tudi v novem bazenu, do mestnega jedra. Na cilj na Glavnem trgu so baklo slavnostno prinesli olimpijci Sandi Papež, Igor Primc in Jože Smole, zadnjo predajo pred njenim nadaljnjim potovanjem po Sloveniji pa je vodil župan Gregor Macedoni.

Pot slovenske bakle od Olimpijskega centra Novo mesto, kjer so plamenico nosili člani Triatlonskega kluba Novo mesto in Plavalnega kluba Novo mesto, je kolesarje Kolesarskega kluba Adria Mobil vodila do arhitekturno nagrajene Štukljeve brvi in Julijine brvi. Julijino brv so s plamenico prečkali izstopajoči športniki Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto in Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, ki so baklo predali Rekreativnemu kolesarskemu društvu Zverinice. Slednji so pot nadaljevali do spomenika Leona Štuklja, kjer so jo prevzeli gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, PGD Potov Vrh Slatnik in PGD Kamence ter z njo na Kandijskem mostu izvedli gasilsko vajo. Do cilja pred rotovžem so baklo prinesli novomeški olimpijci, kolesarja Sandi Papež in Jože Smole ter metalec diska Igor Primc, in baklo predali društvu Brainobrain, Društvu upokojencev Podgorje Stopiče, skupinam Društva Šola zdravja, Društvu interesnih dejavnosti upokojencev Novo mesto, Atletskemu klubu Krka Novo mesto in Nogometnemu klubu Krka, ki so s plamenico pretekli mestno jedro. 

Bakla v bazenu

Olimpijci z baklo na Glavnem trgu

Sprejem bakle na Glavnem trgu se je zaključil z glasbeno točko kantavtorja Borta Rossa, ki je očaral z izvedbo olimpijske skladbe Reach, obiskovalci pa so lahko prisluhnili še pogovoru o olimpioniku Leonu Štuklju z nekdanjo vrhunsko športnico in direktorico Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasno Dokl Osolnik. Novomeščanu, ki je osvojil prvi zlati slovenski olimpijski medalji, se bodo v Dolenjskem muzeju Novo mesto, kjer hranijo njegovo osebno in športno zbirko, poklonili tudi z razstavo Največji dan: ZMAGA V PARIZU 100 let zlatih olimpijskih medalj Leona Štuklja. Razstava bo na ogled na Glavnem trgu v Novem mestu od 9. julija 2024, dediščina legendarnega telovadca pa bo poleg tega predstavljala tudi rdečo nit Slovenske hiše v Parizu, kamor se po 100 letih od Štukljeve dvojne zmage vračajo olimpijske igre.

nazaj