vodilna slika

Otvoritev razstave: Eva Petrič - SOUNDeSCAPES in Marko Lipuš - Površine in skice

od 07. 08. 2020 do 29. 08. 2020, 20:00

Lokacija: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

Eva Petrič: SOUNDeSCAPES - Uspavanka za drone in Marko Lipuš: Površine in skice
Avtorski dialog
7. avgust - 29. avgust 2020
odprtje razstave: petek, 7. avgust ob 20.00

V novomeški Galeriji Simulaker je tokrat na ogled razstava sodobne fotografije, ki je bila nedavno na ogled v Photonu v Ljubljani in na Dunaju. Galerija Photon že nekaj let sooča po dva ustvarjalca znotraj cikla t.i. »avtorskega dialoga«. Termin običajno namenjajo slovenskim ustvarjalcem mlajše in srednje generacije, prav tako pa redno predstavljajo uveljavljajoče se fotografske umetnike iz prostora bivše Jugoslavije in regije Srednjevzhodne Evrope. Letos je termin »dialoga« postavljen v dodaten kontekst »Leta kulturnega dialoga« med Slovenijo in Avstrijo. Slovenska umetnika, ki živita in delujeta na Dunaju, Eva Petrič in Marko Lipuš, se tokrat predstavljata v Novem mestu z dvema samostojnima projektoma.

Eva Petrič: SOUNDeSCAPES – Uspavanka za drone

V instalaciji Uspavanka za drone se avtorica sprašuje, ali obstaja nekaj zavestno nezaznavnega? Avtoričin namen je omogočiti »slišati sliko in videti zvok«. V ta namen bo uporabila fotografije iz serije Uspavanka (Lullaby) v različnih izvedbah in medijih, ter zvok z naslovom Uspavanka za drone (Drone Lullaby), ki naj bi v prostoru ustvarili občutke videnja zvoka in slišanja slike.

Marko Lipuš: Površine in skice

Pomembna značilnost umetniškega pristopa Marka Lipuša je, da se primarno ne posveča delu s kamero, ampak da posneti material uporablja tako, da ustvari inovativne vsebine in motive ter s tem novo fotografsko estetiko. Ta pristop dosledno uporablja že skozi ves svoj opus. Nadaljevanje te metode v seriji Površine in skice predstavlja intervencija na že laminiranem pozitivnem / fotografskem tisku, kar v procesu ustvarja nove možnosti prezentacije. Na ta način razbije fotografsko »gladkost« in materialnost ter s tem usmeri fotografsko sliko, njeno zunanjo in notranjo površino v tridimenzionalnost in globino.

__
Eva Petrič (1983, Kranj, Slovenija) je konceptualna intermedijska in likovno-vizualna umetnica, fotografinja, performerka in pisateljica. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju (2005) in magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu Berlin/Danube University Krems (2010). Sodelovala na več kot 60 samostojnih in 110 skupinskih razstavah v Evropi, ZDA in Aziji. Živi in ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku.

Leta 2016 je bila z dvema velikima instalacijama kot prva umetnica iz Slovenije predstavljena v znameniti dunajski katedrali Sv. Štefana in bila vključena v enega od največjih letnih umetniških projektov javnem prostoru New Yorka, Sing for Hope. Od leta 2017 jo predstavlja Galerija Mourlot iz New Yorka. Umetniško se izraža s fotografijo, videom, zvokom, performansom, oblikovanjem, poezijo in literaturo. V svojem avtorskem delu v ospredje postavlja koncept atmosfere prostora, tako na fizičnem, kot tudi na mentalnem, imaginarnem in metaforičnem nivoju.

Marko Lipuš (1974, Železna Kapla, Avstrija) je študiral fotografijo naprej na Photography College (Höhere Graphische) na Dunaju, nato še na FAMU, Department for Photography, v Pragi. Ob številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini je objavil tudi lepo število monografij. Njegova fotografska dela so bila objavljena v različnih nacionalnih in mednarodnih publikacijah. Živi in dela na Dunaju kot samostojni fotograf.

V svojem avtorskem delu se je specializiral za “eksperimentalno transformativno fotografijo”. Njegovi različni posegi ustvarjajo nove oblike prepoznavnosti, kar lahko vidimo v njegovih najbolj znanih serijah kot so Kratzungen / Praskanke ali Aufrisse / Skice.

__
Spremno besedilo: Špela Pipan
Kuratorja razstave: Špela Pipan in Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Photon
Postprodukcija: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Avstrijski kulturni forum, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Novo mesto

nazaj
<jul avgust 2020 sep>
po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

prikaži vse dogodke