SOS_2._dan_LA__KO_2024-10.jpg

Na Razvojnih dneh občin župan o povprečnini in plačnem sistemu

datum: 28. 10. 2024

Skupnost občin Slovenije je med 24. in 25. oktobrom 2024 v Laškem izvedla Razvojne dneve občin 2024 pod nazivom »Odkrijte priložnosti, oblikujte prihodnost«. Razvojni dnevi občin, ki so letos potekali drugič, so združili župane, strokovnjake, predstavnike občin in državnih institucij z namenom iskanja rešitev za aktualne izzive lokalnega razvoja. Osrednje teme dogodka so bile upravljanje prostora, podnebne spremembe, zeleni prehod in učinkovito črpanje evropskih sredstev. V vlogi predsednika Skupnosti občin Slovenije je zbrane nagovoril župan Gregor Macedoni, predstavitev za županje, župane, direktorice, direktorje in druge udeležence je pripravila tudi direktorica občinske uprave dr. Jana Bolta Saje.

Župan Gregor Macedoni je ob uvodnem nagovoru izpostavil dve aktualni tematiki, povprečnino  za leti 2024 in 2025 ter prenovo plačnega sistema, slednjo temo sta s predstavitvijo pozicioniranja županov, podžupanov ter direktorjev občinskih uprav v okviru prenove plačnega sistema zastopala tudi glavna pogajalca Skupnosti občin Slovenije direktorica Bolta Saje in župan Hrastnika Marko Funkl.

Direktorica

Na dvodnevnem dogodku so gostili ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka, ki se je ob nagovoru posvetil sistemskim pristopom ter vlogi občin in državi pri upravljanju s prostorom. Poseben poudarek, poleg predstavitve o sistemskih pristopih, vlogi občin in države je minister Novak tudi na okrogli mizi, namenil aktualnem stanju pri urejanju prostora, predvsem z vidika krajšanja postopkov, vlogi mnenjedajalcev pri urejanju prostora in možnih rešitvah za bolj učinkovito vodenje prostorske politike, tudi tiste na regionalnem nivoju.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je z županjami in župani delil svoj pogled na priložnosti črpanja EU sredstev za lokalne skupnosti in je izpostavil, da je v obravnavi osnutek predloga Zakona o skladnem regionalnem razvoju, kjer bo poudarek na krepitvi regionalizacije na temelju obstoječih dvanajstih razvojnih regij. Smisel tega je se približati usmeritvam nove finančne perspektive EU, kjer bo poudarek na konkurenčnosti EU gospodarstva. Županom in direktorjem je predstavil razpise, ki so v teku, v pripravi, s poudarkom na črpanje evropskih sredstev za lokalne skupnosti in obmejna problemska območja.

Pomembna tema dneva je bila tudi pomoč Skupnosti občin Slovenije občinam za lažje prilagajanje lokalnih skupnosti na podnebne spremembe s predstavitvijo podnebne pisarne za občine, ki bo vzpostavljena znotraj skupnosti. Njene aktivnosti bodo temeljile na identificiranih potrebah občin pri soočanju s podnebnimi izzivi, tako z vidika lokalnih skupnosti kot z vidika Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Predstavljene so bile še aktivnosti delovne skupine Skupnosti občin Slovenije za pripravo priporočil, na podlagi katerih bi lahko prenovili sistem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč v smeri njegovega poenotenja.

Gostje

Foto: Maja Skerbinek

nazaj