nastopajo__i_na_dogodku.jpg

Dan reformacije slovesno obeležili s Trubariado

datum: 21. 10. 2024

V počastitev dneva reformacije smo v nedeljo, 20. oktobra, v Evangeličanski cerkvi Dobrega pastirja Novo mesto obeležili prihajajoči državni praznik s slovesnostjo poimenovano Trubariada 2024, ki poteka že od leta 2017.

Na prireditvi, ki so se je udeležili številni obiskovalci in verniki, so sodelovali vsi štirje duhovniki novomeške evangeličanske cerkve, cerkvena vokalno-instrumentalna skupina Soli Deo gloria, cerkveni mešani pevski zbor Sola gratia, člani mladinske skupine in drugi verniki. Po pozdravu duhovnikov cerkve Dobrega pastirja sta zbrane nagovorila mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi, in podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar.

Škof Evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi mag. Leon Novak je v svojem nagovoru izpostavil  pomen Primoža Trubarja, ki je Slovencem že v 16. stoletju dal prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, Katekizem in Abecednik ter prvi slovenski prevod Svetega pisma. Tako so Slovenci postali 12. narod na svetu, ki je imel prevod Svetega pisma v maternem jeziku. Izpostavil je tudi pomen delovanja Dalmatina in Bohoriča, saj sta pomembno prispevala k prevodom bibličnih tekstov v slovenščino, k prvi slovenski slovnici ter razvoju slovenskega knjižnega jezika nasploh.

Podžupan Urban Kramar je poudaril, da je poleg jezika in kulture ključno sporočilo reformacije od njenega pojava dalje, poudarjanje pomena človeka kot posameznika, njegove svobode in odgovornosti. Izpostavil je, da zaradi vseh omenjenih vrednot, je skoraj samoumevno, da smo se Slovenci neposredno po osamosvojitvi odločili razglasiti dan reformacije za državni praznik in dela prost dan. Skozi praznovanje se bomo vedno znova spominjali in zavedali, koliko dolgujemo temu pomembnemu zgodovinskemu prevratu, ki je prispeval k samozavesti slovenskega naroda, predvsem pa legitimnosti slovenskega jezika kot konstitutivnega elementa samostojnosti in državotvornosti.

Sledil je bogat program, ki je potekal po scenariju duhovnice dr. Katje Brkič Golob. Rdeča nit prireditve so bila Luthrova reformacijska načela Solus Christus, Sola fide, Sola gratia, Soli Deo gloria in Sola Scriptura (Samo Kristus, Samo vera, Samo milost, Samo Bogu pripada vsa slava in Samo Sveto pismo). Stebri reformacije so bili predstavljeni skozi preplet glasbe in petja, molitve in pridigo, vse to pa so povezovali dramski vložki, v katerih sta na cerkveni galeriji v vlogi Primoža Trubarja in novinarke nastopila vernika cerkve Dobrega pastirja. Trubarjevo izjemno delo in edinstveni dosežki slovenske ter evropske reformacije so zaživeli kot aktualni, pomirjujoči in navdihujoči tudi v današnjem nemirnem in kaotičnem času. Prireditev je bila tudi scensko bogata, saj so tako oltarni del cerkve kot galerijo krasile knjige.

Trubariada 2024 se je zaključila z ekumensko molitvijo Oče naš, obiskovalci in izvajalci pa so se na ploščadi Primoža Trubarja ob čaju družili tudi po prireditvi. Pred cerkvijo so bili postavljeni tudi panoji o pridobitvah reformacije.

nastopajoči in publika na dogodku

nazaj