SLO_bakla_2024_940x788_FB-NM.jpg

100 let po olimpijskem zlatu Leona Štuklja v Novo mesto prihaja slovenska bakla

datum: 04. 07. 2024

Mestna občina Novo mesto vabi k spremljanju potovanja slovenske bakle po Novem mestu – njena pot se bo začela jutri, 5. julija 2024, ob 11. uri pred bazenom v Olimpijskem centru Novo mesto in zaključila na Glavnem trgu med 11.30 in 12.30. Dogodek Slovenska bakla bo združil novomeške športnike, ki si bodo na poti iz Olimpijskega centra Novo mesto predajali plamenico in jo v družbi olimpijcev slavnostno prinesli na Glavni trg. S prečkanjem arhitekturno nagrajene Štukljeve brvi, kolesarjenjem do spomenika Leona Štuklja in pogovorom s poznavalko življenjske poti novomeškega olimpionika Jasno Dokl Osolnik se bomo na občini poklonili velikemu Leonu Štuklju, ki je pred 100 leti na olimpijskih igrah v Parizu osvojil zlati medalji.

Pot slovenske bakle od Olimpijskega centra Novo mesto, kjer se bo plamenica potopila v nov plavalni bazen, bo vodila skozi Cegelnico do Štukljeve brvi in po gozdni poti v Portovalu ter Župančičevem sprehajališču do Julijine brvi. Po prečkanju Julijine brvi bo bakla pot nadaljevala po Kandijski cesti do spomenika Leona Štuklja, v družbi gasilcev bo premostila Kandijski most, do cilja pred rotovžem na Glavnem trgu pa bosta plamenico slavnostno prinesla novomeška olimpijca, kolesar Sandi Papež in metalec diska Igor Primc.

Po prihodu bakle na Glavni trg se bo dogodek nadaljeval s programom, ki bo vključeval tudi krožne teke društev po mestnem jedru, del krožnih tekov pa ste lahko tudi občani in občanke. Z nami lahko med 11.30 in 12.30 pretečete 300-metrski krog po mestnem jedru s plamenico, vašo pot pa bo vodila direktorica občinske uprave Jana Bolta Saje. Dogodek se bo zaključil z glasbo ter krajšim pogovorom o legendarnem športniku Leonu Štuklju z direktorico Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasno Dokl Osolnik.

Prijazno vabljeni!

nazaj