Prerez_traku.jpg

V Birčni vasi namenu predali rekonstruirano regionalno cesto

datum: 02. 07. 2024

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni sta s prerezom traku včeraj, 1. julija 2024, namenu predala celovito prenovljeni 680-metrski odsek regionalne ceste v Birčni vasi. Cestišče med podružnično osnovno šolo in železniškim postajališčem v Birčni vasi sta urejali Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, ki je prispevala dobrih 960 tisoč evrov, in naša občina, ki je investiciji, vključno z ureditvijo šolskega parkirišča, namenila skoraj 265 tisoč evrov.

Dela v Birčni vasi so zajemala tudi ureditev pločnika za pešce, cestne razsvetljave, dveh avtobusnih postajališč, obračališča, dostopnih poti in navezav na obstoječe lokalne ceste, kot je župan Gregor Macedoni osvetlil dodatne atribute investicije pa je naša občina projektu dodala še ureditev parkirišča pri Osnovni šoli Birčna vas. V naslednji fazi, ki je še v procesu projektiranja, si na mestni občini poleg rekonstrukcije regionalne ceste obetamo tudi ureditev pločnika in izgradnjo novega železniškega podvoza.

Župan Gregor Macedoni na odprtju

Na odprtju prenovljene ceste je državni sekretar Andrej Rajh kot cilj 1,16 milijonske investicije izpostavil izboljšano prometno varnost za najbolj ranljive udeležence v prometu, z urejenimi površinami ob podružnični šoli pa smo predvsem učencem omogočili varen prihod vanjo. Poudaril je plodno sodelovanje Direkcije RS za infrastrukturo z Mestno občino Novo mesto pri več zaključenih investicijah, med drugim tudi pri izgradnji nove kolesarske povezave med Novim mestom in Stražo v vrednosti slabih 4,5 milijonov. Ob obisku dolenjske prestolnice smo tako simbolično odprli tudi 8,4 kilometrov dolgo kolesarsko pot, ki spodbuja dnevne migracije kolesarjev iz Straže proti zaposlitvenemu in upravnemu središču regije, hkrati pa med Stražani in Novomeščani promovira kolo kot alternativo osebnemu vozilu.

Državni sekretar Andrej Rajh na odprtju

nazaj