narodni_dom_.png

Ovire (pritožbe soseda) za prenovo Narodnega doma ni več

datum: 08. 05. 2024

Na Mestni občini Novo mesto imamo za prenovo Narodnega doma že dve leti pridobljeno gradbeno dovoljenje, njegovo pravnomočnost in s tem izpolnitev pogoja za začetek prenove pa je s pritožbo oviral občan iz sosednje ulice (Glavni trg). Konec aprila smo prejeli sodbo Upravnega sodišča, ki je tožbo zavrnilo, s tem pa se bo lahko nadaljeval postopek za začetek težko pričakovane in nujno potrebne prenove najstarejšega Narodnega doma na slovenskem prostoru in oživitev enega ključnih objektov za razvoj kulturnih dejavnosti.

V preteklih letih smo zagotovili najnujnejšo sanacijo skoraj 150 let stare stavbe, načrtovana celovita prenova pa bo zajemala obnovo celotnega objekta, instalacij in statično sanacijo. Prenovljenih bo približno 1600 kvadratnih metrov površine. Hkrati bo mesto dobilo večnamensko dvorano, ki je središče te stavbe in bo omogočala okoli 100 sedišč. Prenova Narodnega doma je uvrščena tudi na seznam projektov, sofinanciranih v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) Evropskega sklada za regionalni razvoj. Predvidena vrednost sofinanciranja, ki čaka še na končno potrditev s strani Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, je 3,1 milijona evrov.

Na novomeški občini pozdravljamo odločitev Upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo in s tem nerazumne zahteve občana, ki so imele za posledico časovni zamik prenove.  S slednjimi se sicer na občini srečujemo tudi pri organizaciji dogodkov v mestnem jedru, saj posamezniki z Glavnega trga izkoriščajo zakonodajne možnosti in nerazumno podaljšujejo in otežujejo pridobivanje dovoljenj za obremenitev s hrupom, prav tako se v času izvedbe dogodkov redno pritožujejo različnim organom.

nazaj