vodilna slika

Priporočila za delovanje predsednikov ustanovitelja v organih upravljanja javnih zavodov

datum: 04. 03. 2024

Dolenjski uradni list 6 - 2024.

Na podlagi 15. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Dolenjski uradni list, št. 14/19 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na svoji 11. seji dne 22. 2. 2024 sprejel

 

PRIPOROČILA ZA DELOVANJE PREDSTAVNIKOV USTANOVITELJA V ORGANIH

UPRAVLJANJA JAVNIH ZAVODOV

 

1. člen

 

Ta priporočila urejajo sodelovanje med predstavniki ustanovitelja (v nadaljevanju: predstavnik ustanovitelja) v organih upravljanja javnih zavodov (v nadaljevanju: zavod), katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto, in Mestno občino Novo mesto (v nadaljevanju: MONM).

 

 

2. člen   

Predstavnik ustanovitelja v organih upravljanja zavoda:

  • se redno udeležuje sej organa upravljanja,
  • skrbi, da zavod o javnih objavah prostega delovnega mesta direktorja ali ravnatelja zavoda pravočasno pisno obvesti Kabinet župana (kabinet@novomesto.si) in Urad za družbene dejavnosti, in skrbi, da so roki za objavo delovnega mesta direktorja oz. ravnatelja čim daljši,
  • redno spremlja finančno poslovanje zavoda in MONM poda predloge za izboljšanje poslovanja v primerih, pomembnih za finančno ali strokovno poslovanje zavoda,
  • zasleduje javnost delovanja (kot je npr. javno glasovanje),
  • skrbi, da zavod po vsaki končani seji pošlje pristojnemu uradu oz. skrbniku področja zapisnik seje v elektronski obliki.

 

3. člen

 

Predstavnik ustanovitelja lahko svetu zavoda predlaga oz. sam pridobi neformalno mnenje, predlog ali stališče MONM, še posebej v primerih, pomembnih za finančno ali strokovno poslovanje zavoda, in v primerih, ki lahko pripeljejo do zahteve po povečanju proračunskih sredstev občine (kot na primer izguba, prekoračitev planiranih sredstev in podobno).

 

Za pridobitev neformalnega mnenja poskrbi skrbnik posameznega področja.

 

4. člen

 

Predstavnik ustanovitelja ne zastopa svojih osebnih interesov, temveč interese ustanovitelja, in mora upoštevati programske usmeritve ustanovitelja, veljavno zakonodajo ter deluje po svoji vesti.

 

Pri sprejemanju vsebinsko pomembnih zadev, ki so ključne za delovanje zavoda (kot so finančne, kadrovske zadeve in podobno), si prizadevajo predstavniki ustanovitelja, skladno z usmeritvami MONM, oblikovati enotno stališče še pred obravnavo gradiv na seji zavoda.

 

5. člen

 

Predstavnik ustanovitelja oz. če je v organih upravljanja zavoda več predstavnikov ustanovitelja, se dogovorijo, da eden od predstavnikov ustanovitelja, enkrat letno pošlje Kabinetu župana in skrbniku področja povzetek delovanja organa upravljanja zavoda.

 

6. člen

 

Predstavnik ustanovitelja obvesti skrbnika posameznega področja v primeru njegove daljše odsotnosti oziroma neudeležbe v organu upravljanja.

 

Direktor zavoda pravočasno obvesti občino, če se predstavnik večkrat ne udeleži seje, in to lahko vpliva na delovanje sveta zavoda.

 

7. člen

 

Urad za družbene dejavnosti po potrebi enkrat letno skliče vse predstavnike MONM, imenovane v organe upravljanja zavodov, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je MONM, z namenom splošnih usmeritev glede teka procesov v občinski upravi MONM na področjih, na katerih zastopajo občino.

 

8. člen

Služba Občinskega sveta poskrbi, da ta priporočila prejmejo vsi predstavniki ustanovitelja in direktorji in ravnatelji zavodov.

 

 

 

Datum: 22. 2. 2024

Številka: 014-0002/2024

 

Mag. Gregor Macedoni, l.r.

župan

 

 

                                                                                                              

 

                                                                

                                                               

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nazaj