BPu-fr1452.jpg

V Dolenjskem muzeju nova arheološka razstava o Novem mestu pred 3000 leti

datum: 04. 12. 2023

V petek, 1. decembra 2023, je župan Gregor Macedoni v Galeriji Dolenjskega muzeja odprl arheološko razstavo Življenje na tej in oni strani – Novo mesto pred 3000 leti. Razstava na podlagi arheoloških predmetov, od katerih je večina prvič na ogled širši javnosti, prinaša vpogled v življenje pred 3000 leti na območju Novega mesta oz. naselja na Marofu in Šancah. Ne samo življenje, temveč tudi pogrebne običaje in verovanje ljudi pred 3000 leti dopolnjujejo številne in izjemne grobne najdbe, pridobljene z zaščitnimi izkopavanji na Mestnih njivah in Kapiteljski njivi ter reševalnem posegu ob gradnji nekdanje steklarne v Bršljinu (danes tovarna Ursa).

Arheološko gradivo nadgrajujejo številne risarske rekonstrukcije upodobitev življenja in pogrebnih običajev kot tudi interpretacije izbranih ritualov. Obiskovalec se seznani z najnovejšimi metodami raziskav, ki vključujejo kostne ostanke pokojnikov iz poznobronastodobnih grobov ter predstavitvijo rezultatov takšnih raziskav. Razstava s svojim zaključkom nagovarja posameznika v razmislek o lastni minljivosti v sodobnem svetu.

Na dogodku sta spregovorili direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in avtorica razstave  Petra Stipančić , kustosinja arheologinja, ki je razstavo predstavila. Tomaž Koncilija je z antičnimi recitacijami o smrti in bronasti dobi popestril odprtje.

Razstava bo na ogled do 18. maja 2024.

Fotografije: Boštjan Pucelj

nazaj