Zbrani_predmeti_za_knji__nico_re__i__002_.JPG

S pomočjo donacij zbrali prve predmete za novomeško knjižnico reči, zbiralna akcija se nadaljuje

datum: 17. 11. 2023

Z zbiralno akcijo predmetov in s pomočjo donacij podjetij se police prve novomeške knjižnice reči počasi polnijo. Njeno odprtje je predvideno v začetku prihodnjega leta, vsi, ki lahko podarite rabljene in še uporabne predmete zanjo, pa jih še vedno lahko oddate v novomeški knjižnici.

Številne družabne igre, gospodinjski aparati, kot so aparat za izdelavo sladoleda, toaster, cvrtnik na zrak, prenosna indukcijska plošča in mesoreznica, ter drugi uporabni predmeti za delo in prosti čas, kot so puhalnik za listje, električna kosilnica, aparat za britje in striženje ter podobno, so prvi uporabni predmeti nastajajoče knjižnice reči, ki si jih bo v kratkem moč brezplačno izposoditi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

»Vsem posameznikom, ki so donirali predmete v oktobrski zbiralni akciji, se organizatorji najlepše zahvaljujemo. Veseli nas tudi, da so se nanjo odzvala nekatera podjetja, med drugim Krka, d. d., z donacijo mikroskopa, ki bo za uporabo na voljo v časopisni čitalnici novomeške knjižnice, Roletarstvo Medle, ki je prispevalo kompresor za zrak, ter društvo Duh časa, ki je darovalo prenosni računalnik,« je povedal Luka Blažič, direktor Knjižnice Mirana Jarca, ki bo za nakup predmetov prispevala tudi dodatna lastna sredstva. Ker želijo v knjižnici reči ponuditi tista orodja in aparate, ki jih občani najbolj potrebujejo, jih pozivajo h glasovanju. Bodoči uporabniki knjižnice reči boste lahko v tednu splošnih knjižnic, tj. od 20. do 24. novembra 2023, odločali, kaj naj kupijo. Glasujete lahko preko spletnega obrazca.

Kot omenjeno, je odprtje prve novomeške knjižnice reči, ki se bo nahajala v časopisni čitalnici Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, predvideno v začetku prihodnjega leta.

Še vedno pa potrebujejo vašo pomoč, saj si v knjižnico reči želijo uvrstiti predvsem tudi orodja, ki bi lokalnim prebivalcem olajšala dela v hiši in okrog nje, kot so globinski sesalnik, udarni vrtalnik, različne vrste žag, brusilnik in podobno. Vse posameznike in podjetja, ki bi še želeli prispevati predmete ali sredstva za njihov nakup, obveščajo, da jih lahko še vedno kadar koli oddate v novomeški knjižnici ali jih kontaktirate na e-naslov bojana.medle@kmj.si.

Knjižnica reči je neprofitna izposojevalnica najrazličnejših uporabnih predmetov za delo in prosti čas. Deluje po principu souporabe in na svojih policah ponuja predvsem predmete, ki jih povprečen uporabnik potrebuje zgolj občasno. Njen namen je spodbujati souporabo, osveščati o pomenu trajnostnega razvoja, prispevati k boljšemu izkoristku naravnih virov, zmanjševanju števila odpadkov ter graditi zaupanje med ljudmi in s tem utrjevati skupnost ter medsebojno pomoč, hkrati pa omogočiti uporabo predmetov tudi posameznikom iz socialno šibkejših okolij.

Pri vzpostavitvi novomeške knjižnice reči sodelujejo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Območno združenje Rdečega križa Novo mesto, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, LokalPatriot, društvo Knjižnica Reči, družba ZEOS, d .o. o., v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno, in Komunala Novo mesto, d. o. o.

 

nazaj