__upan_Gregor_Macedoni__na__dogodku_-__predstavitev_projekta_Varcities__3_.jpg

V Češči vasi pri Novem mestu s podporo projekta Varcities nastaja nov športnorekreacijski park

datum: 08. 06. 2021

V Novem mestu nameravamo oživiti degradirano območje v okolici velodroma in urediti rekreacijske površine za vse generacije. Osnovni cilj je povezati večnamensko dvorano (velodrom), bodoči plavalni bazen, konjeniški center ter bodoča motorični park in kamp v enovito celoto.

Varcities je z evropskimi sredstvi podprt projekt osmih evropskih mest in 24 partnerjev, s katerim želimo vzpostaviti trajnostne rešitve za bolj zdrav način življenja v urbanih središčih. Pri projektu kot slovenski predstavnik sodeluje Novo mesto s programom revitalizacije območja v Češči vasi, kjer bomo uredili nove rekreacijske površine v naravi. Poleg novomeške občine, ki v projektu sodeluje v navezi z Razvojnim centrom Novo mesto ter podjetjema Korona in Sensedge, so v projekt vključeni še še švedsko mesto Skelleftea, norveški Bergen, irski Dundalk, italijanski Castelfranco, malteška Gzira, grška Chania ter belgijski Leuven.

Celoten konzorcij je za izvedbo prejel skoraj 11 milijonov evrov evropskih sredstev, od tega novomeška občina nekaj manj kot pol milijona, lep delež pa tudi ostali partnerji. Projekt se je začel septembra 2020 in bo trajal do pomladi 2025.

Območje nekdanjih vojaških objektov

Bodoči športnorekreacijski park leži v zahodnem delu Novega mesta, v neposredni bližini tehnološkega parka in stanovanjske soseske Podbreznik. Po letu 1991 so na degradiranem gozdnatem območju ostali zapuščeni vojaški objekti. Na jugovzhodnem delu območja je bil v devetdesetih letih zgrajen velodrom, ki ga je občina leta 2018 temeljito prenovila in vzpostavila pokrit večnamenski športni objekt za kolesarjenje in atletiko.

»Celotno infrastrukturo v Češči vasi, tako velodrom, konjeniški center kot tudi bodoči 25-metrski pokriti bazen, razvijajoči se motorični park in še nekatere druge naravne danosti želimo povezati v celovit športnorekreacijski center, namenjen različnim ciljnim populacijam, posebej pa se usmerjamo v otroke in starejšo populacijo,« pojasnjuje Peter Geršič, vodja projekta Varcites na Mestni občini Novo mesto.

Konjeniške in pešpoti, trim steza, motorični park …

V severnem in zahodnem delu parka se obetajo objekti in ureditve za potrebe konjeniškega centra, ki že omogoča številne programe, tudi terapevtske. V načrtu je ureditev kampa, prostora za piknike ter prostora za športnorekreacijske in druge dejavnosti, primerne tudi za otroke, mladino, starejše in ljudi s posebnimi potrebami. Obiskovalcem parka bodo na voljo urejene gozdne poti, med drugim kilometer dolga trim steza z informacijskimi in vadbenimi točkami, ki jo bomo opremili s senzoriko gibanja obiskovalcev za štetje in analizo obiska. Motorični park pa bomo opremili z gibalnimi oziroma didaktičnimi napravami iz naravnih materialov.

Uredili bomo tudi dostope za invalide, točke wifi, oblikovali programe za ciljne skupine, tako za otroke kot starejše. Severni del območja, ki se navezuje na reko Temenico in območje Nature 2000, bomo dodatno ozelenili z avtohtonimi rastlinami in ga opremili s pojasnjevalnimi tablami o rastlinskih in živalskih vrstah, s čimer mu bomo dodali tudi izobraževalni namen. Vzpostavili bomo monitoring zraka in meteoroloških podatkov.

Povezujemo naravo in tehnologijo

Ob tem bomo vzpostavili centralno spletno stran s pregledom ponudbe športnorekreacijskega parka in dogodkov ter zasedenosti pa tudi »booking« sistem za objekte in prireditve. Obiskovalcem bomo omogočili izposojo »pametnega« zapestnika, s katerim bodo lahko preverjali svojo fizično kondicijo, merili motorične spretnosti in porabo kalorij.

»Povezujemo torej naravne rešitve v tem lepem, naravnem okolju in digitalno tehnologijo s področja pametnih mest, torej dva pola, ki si ju včasih niti ne predstavljamo skupaj,« je zaključil Geršič.

nazaj