wheelchair-749985_1920.jpg

Društvo Svelipa svetuje: Kako pridobiti osebnega asistenta?

datum: 16. 07. 2021

Področje osebne asistence je zadnji dve leti sistemsko urejeno, kar je res velik korak k enakovrednemu in bolj samostojnemu življenju gibalno oviranih oseb oziroma kakovostni skrbi v domačem okolju. Kljub temu še vedno mnogi ne vedo, kaj osebna asistenca je in kam se pravzaprav obrniti. In nenazadnje marsikdo najde v vlogi osebnega asistenta svoj nov poklic.

Stopenj in oblik invalidnosti je seveda veliko, a splošen podatek o število invalidnih oseb v Sloveniji se vrti okoli 165 tisoč. Nekatere njihova invalidnost ne omejuje drastično, spet drugi so povsem odvisni od pomoči. Zato so eni vključeni v redne službe, drugi v dnevno-varstvene centre ali pa so prepuščeni negi med štirimi stenami. Osebna asistenca pomembno vnaša svežino v njihova življenja ne samo v osebni negi, ampak socialnemu vključevanju, pridobivanju različnih izkušenj. Izvajanje osebne asistence je usklajevanje odnosov med uporabnikom (ali njegovim zastopnikom), izvajalcem in osebnim asistentom. Kdo je do OA sploh upravičen in kakšen je postopek?

Postopek pridobitve osebnega asistenta

Do osebne asistence je pod enakimi pogoji upravičen uporabnik, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

-              da zaradi invalidnosti potrebuje pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev;

-              da ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji;

-              da je star od 18 do 65 let;

-              da živi ali bi želel živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe;

-              da potrebuje pomoč asistence za vsaj minimalno število ur tedensko, kot jih določa zakon.

 

Če ste na zgornje alineje prikimali, potem sledi oddaja vloge. Vlogo uporabnik/ invalid oz. njegov zastopnik, vloži na Center za socialno delo. Tam mu posebna komisija sestavi mnenje, izda se odločba in vrednotnica, če je vlagatelj upravičen do osebne asistence. Iz odločbe je razvidno, do koliko ur le-te je upravičen. Potem poiščete izvajalca, ki za vas najde pravega osebnega asistenta. Društvo Svelipa je eden od izvajalcev, ki pokriva Dolenjsko, čeprav deluje na področju vse Slovenije. Poznavanje socialnega varstva in področja invalidnosti je odlično, osebne asistence se lotevajo zelo skrbno mišljeno tako za asistente kot uporabnike. Zelo veliko energije vlagajo v usklajevanje odnosov, iskanje primernih kandidatov za delo, kar je tudi bistvo osebne asistence. Odnos med invalidno osebo in osebnim asistentom je seveda poseben.

Za več informacij se lahko obrnete na Društvo Svelipa oziroma na strokovno vodjo programa Osebna asistenca Jano Česnik na janja@svelipa.si.

nazaj