g_Dolz_09.jpg

Za vikend v KS Dolž

datum: 09. 07. 2021

Krajani Krajevne skupnosti Dolž vas za vikend vabijo v njihovo krajevno skupnost, ki ponuja nemalo čudovitih in zanimivih kotičkov. Dolž predstavlja tudi odlično izhodišče za zidaniški turizem in pohodnike ter različno dolge ture.

 

Če vas pot zanese v KS Dolž, se najprej ustavite v središču kraja, pred informacijsko tablo, na kateri so popisane vse zanimivosti in posebnosti. Na tabli je tudi zemljevid peš in kolesarskih poti, ki bo v pomoč pri iskanju novih dogodivščin.

informacijska tabla (Avtor: Lokalno.si)

Najboljšo predstavo o kraju si boste ustvarili s pohodom skozi vas proti gozdnatemu območju.

g_Dolz_02

V središču Dolža si lahko ogledate cerkev sv. Kozme in Damjana, razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena. Baročna stavba ima v kamnitem tlaku zapisano letnico 1749, ki najverjetneje označuje leto obnove, zgodovinski viri kažejo, da je bila zgrajena v 16. stoletju. Nasproti cerkev stoji 80-letna stavba PŠ Dolž, zgrajena po načrtih Plečnikovega učenca Emila navinška. V središču vasi je mogoče videti še nekaj lepo ohranjenih lesenih kmečkih objektov. 

g_Dolz_07

Svojevrstna posebnost so številni izviri, med njimi sta bila v preteklosti za vodooskrbo krajanov še posebej pomembna izvira Mrzlavka in Žleb. Oba sta lepo dostopna in urejena. Na obronku gozdov, na robu vasi teče obdobni potok Palež, ki je ustvaril slikovito strugo, zanimivo in privlačno tudi takrat, ko voda presahne. Na Paležu posebno estetiko ponuja jez, ki je zlasti privlačen v zimskem času, ko se pogosto ujame v led. V neposredni bližini jeza je še izvir Kukec, v katerem voda ne presahne niti v najbolj sušnih obdobjih, pa ostanki zidu ob grajskih vinogradih (t. i. Graščak).

4

Do Gospodične ali Trdinovega vrha z Dolža vodi več poti, najbolj znana je pot iz vinske gorice Bukovče.

Med zanimivostmi, vrednimi ogleda je še stoletna lipa v vasi Vrhe. T. i. Kobetova lipa ob glavni cesti skozi vas je zaradi izjemnih dimenzij in pričevalnega pomena spomeniško zaščitena in določena kot drevesna naravna vrednota lokalnega pomena. Mogočno, na sredini votlo drevo, je eno izmed 132 drevesnih naravnih vrednot na novomeškem območju. Po obsegu med vsemi lipami novomeškega območja zaseda osmo mesto, v Slovenskem merilu pa sodi med 100 najdebelejših lip. Njena starost ni znana, vaščani pa pravijo, da je stara toliko kot vas sama. Poleg Kobetove lipe je v vasi še Robkova lipa, ki je prav tako spomeniško zaščitena. 

3

g_Dolz_06

 

Več namigov za potep v KS Dolž lahko odkrijete še v prispevku Televizije Vaš kanal v oddaji Novo mesto živi.

 

Avtor fotografij: Jožko Šimic

Povezane novice

07. julij
 KS Dolž skozi fotografije

KS Dolž skozi fotografije

Utrinki iz Krajevne skupnosti Dolž kažejo na številne zanimivosti kraja ter povezanost krajanov.

več >

05. julij
 Krajevna izkaznica: KS Dolž

Krajevna izkaznica: KS Dolž

Krajevna skupnost Dolž tvori s svojimi 337 prebivalci prijetno in povezano skupnost, ki se rada pohvali s svojimi naravnimi bogastvi, pestro zgodovino, ter predanim delom krajanov.

več >

nazaj