g_Dolz_08.jpg

Krajevna izkaznica: KS Dolž

datum: 05. 07. 2021

Krajevna skupnost Dolž tvori s svojimi 337 prebivalci prijetno in povezano skupnost, ki se rada pohvali s svojimi naravnimi bogastvi, pestro zgodovino, ter predanim delom krajanov.

 

Dolž bogatijo prostrani gozdovi, bogata naravna in kulturna dediščina, ter številne zidanice. Od leta 1992 je razdeljena na 11 ulic, ki so imena dobila po tamkajšnjih izvirih.

 

Krajevna skupnost Dolž predstavlja dober primer povezane in angažirane lokalne skupnosti, kjer so ljudje z vizijo, prostovoljnim delom in predvsem pripadnostjo domačemu kraju oblikovali zgodbo o uspehu. Čeprav je Krajevna skupnost Dolž še pred štirimi desetletji nazadovala pri razvoju kraja, danes velja za infrastrukturno dobro opremljeno in bivanjsko privlačno okolje, ki ima krajanom kaj ponuditi: tu so podružnična šola z vrtcem, športna infrastruktura, kulinarična ponudba, urejeno krajevno središče in predvsem številne možnosti kakovostnega preživljanja aktivnega časa v naravi. 

g_Dolz_04

Zelo aktivna so tudi številna društva. Prostovoljno gasilsko društvo Dolž letos beleži že 85-letnico, Športno društvo Dolž prireja številne nogometne turnirje in smučarske skoke, aktivna dolška sekcija Društva upokojencev Stopiče pa sodeluje na tekmovanjih v pikadu in balinanju. 

 

Poleg aktualnih naložbenih projektov, ki niso le infrastrukturni, se spodbuja tudi projekte, usmerjene v večjo prepoznavnost kraja. Tako so krajani postavitvili informacijsko tablo v središču kraja, ter izdali knjigo o kraju Gorjansko srce (avtorica Tanja Sluga Kobe), ki jo je brezplačno prejelo vsako gospodinjstvo v krajevni skupnosti. 

tanja (Avtor: Dolenjski list)

 

Aktivni krajani so začeli razmišljati tudi v smeri večje odprtosti turističnim priložnostim. Kraj se lahko pohvali z izjemno naravno dediščino, ki bi lahko obogatila turistično ponudbo celotne občine. Krajani so se s skupnimi močmi zavezali dvigniti kakovost bivanja v tej podeželski krajevni skupnosti še na višjo raven.

g_Dolz_09

 

Oddajo o KS Dolž si lahko pogledate v prispevku Televizije Vaš kanal v oddaji Novo mesto živi na povezavi.

 

Avtor fotografij: Jožko Šimic

nazaj