DSC_3717.jpg

Rotovž še letos z novo fasado, odstranjen bo tudi dotrajan prizidek k mestni hiši

datum: 27. 05. 2021

Občina je na razpisu Ministrstva za kulturo za sofinanciranje kulturnih projektov nepremične kulturne dediščine pridobila sredstva za sanacijska dela na fasadi rotovža, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Skladno s pridobljenem kulturnovarstvenim soglasjem bomo obnovili dvoriščno in ulično fasado, vrednost teh del je ocenjena na dobrih 55 tisoč evrov, skoraj 27 tisoč evrov pa bo porabljenih iz državnega vira sofinanciranja.

S sanacijo fasade bomo pričeli takoj po odstranitvi prizidka k rotovžu na dvoriščni strani. Odstranitev prizidka sicer ni predmet razpisa sofinanciranja s strani Ministrstva za kulturo, saj ni opredeljen kot kulturni spomenik. Prizidek k rotovžu je že dolgo prazen in je zaradi popolnoma dotrajanih elementov in instalacije v izredno slabem stanju, v teh dneh pa že poteka praznjenje prostorov pred sanacijo. V prizidku, ki je bil zgrajen leta 1955, so imeli svoje prostore sodnik za prekrške in Center za socialno delo. Po odstranitvi prizidka zaenkrat ni predvidenih vnovičnih pozidav.

DSC_3526

»Smo v zaključni fazi izdelave dokumentacije za odstranitev prizidka, ki jo bomo skupaj z vlogo predložiti na Upravno enoto Novo mesto, nato pa bomo pričeli z izborom izvajalca za rušenje prizidka. Po odstranitvi bomo nadaljevali s sanacijo fasade. Načrtujemo, da bodo vsa načrtovana dela, rušenje prizidka in sanacija fasade, zaključena do konca leta 2021,« je pojasnil župan Gregor Macedoni.

 

nazaj