DSC_3704.jpg

V Jakčevem domu so se začeli 17. novomeški likovni dnevi

datum: 26. 05. 2021

Včeraj je umetniški vodja Robert Lozar na novinarski konferenci 17. novomeških likovnih dnevov predstavil letošnje udeležence Novomeških likovnih dni. Od ponedeljka pa vse do petka tako v Jakčevem domu ustvarja sedem umetnikov, 5 slikark in slikarjev ter 2 kiparki, in sicer Barbara Kastelec, Paola Korošec, Vladimir Leben, Tina Mohorovič, Miha Perne, Tejka Pezdirc in Marko Zorović.

Ob tej priložnosti se je Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto, zahvalila Mestni občini, ki že 17 let zagotavlja sredstva, da se projekt lahko nemoteno izvaja. Prav tako se je zahvalila udeležencem, da so se povabilu odzvali in jim je zaželela prijetno bivanje v Novem mestu. V mesecu juniju sledi tudi uradna otvoritev razstave 17. novomeških likovnih dnevov. 

Jasna Kocuvan Štukelj, kustosinja in vodja projekta je na konferenci povabila na predavanje častnega gosta, akademskega slikarja Iva Prančiča, ki bo v četrtek, 27. maja v Jakčevem domu ob 17. uri, in sicer na temo Slika v 21. stoletju.

likovni dnevi

Župan Gregor Macedoni je poudaril posebnost te likovne kolonije v njenem urbanem pridihu in ustvarjanju v sami galeriji Jakčevega doma. Izpostavil je tudi simbolen pomen sedanjega Jakčevega doma, ki ga je leta 1904 dal zgraditi Anton Jakac, oče Božidarja Jakca. Naročilo je dal italijanskemu arhitektu Giuseppeu Olivi, z zahtevo, da izriše sodoben hotel in kavarno, s katerima je kasneje upravljala družina Jakac. Po vojni je bila stavba nacionalizirana, z njo so upravljale številne organizacije, dokler leta 1984 ni stavba prešla pod okrilje Dolenjskega muzeja in postala galerija.

DSC_3694

V sedemnajstih letih je novomeška občina postala bogatejša za okrog 125 likovnih del, ki so jih podarili udeleženci Novomeških likovnih dni. Umetniška dela je ustvarilo več kot 110 umetnikov iz Slovenije in tujine. Idejni oče projekta je Janko Orač.

DSC_3683

DSC_3685

DSC_3710

DSC_3711

nazaj