g_MaliSlatnik_05.jpg

Krajevna izkaznica: KS Mali Slatnik

datum: 10. 05. 2021

Vzhodno od Novega mesta, v smeri proti Šentjerneju, se razprostira ena največjih krajevnih skupnosti v Mestni občini Novo mesto – Krajevna skupnost Mali Slatnik, kjer v desetih vaseh oziroma zaselkih, in od nedavno tudi ulicah Novega mesta, biva blizu dva tisoč prebivalcev.

Mali Slatnik krasijo naselja Križe, razen hišnih št. 219, 231, 233, 237, 239, Mala Cikava, Mali Slatnik, Petelinjek, Potov Vrh, Smolenja vas, Veliki Slatnik in Novo mesto z ulicami: Cerovci, Krka, Podbevškova ulica, Savinškova ulica, Šentjernejska cesta s hišnimi št. od 41 do 53 – samo lihe številke in Velika Cikava.

Pestro društveno življenje

Krajani so povezani in dejavnih v številnih društvih, kot so Društvo upokojencev Mali Slatnik, krajevna organizacija Rdečega križa, Turistično društvo Cerovci, Športno društvo Vodomec, Kegljaško društvo Vodnjak in Športno društvo Bušido. Najstarejše društvo je PGD Smolenja vas, ustanovljeno leta 1929, najmlajše in morda najbolj prepoznavno društvo pa je Društvo Machova dediščina pod Gorjanci, ki šteje kar 200 članov. Poleg tega, da so uredili res bogato označeno Machovo učno pot, na razne načine oživljajo in promovirajo zapuščino družine Mach.

Slika1

Kmetij le še za vzorec, vinskih goric pa na pretek

Kljub temu, da kmetije iz vasi v KS Mali Slatnik izginjajo, jih je še za vzorec takšnih, kjer se lahko oskrbite z njihovimi pridelki, na nekaterih tudi s prav posebnimi, kot so šparglji, izdelki iz konoplje ali prepeličja jajca pri Redkovih na Krki, starodavna žita pri Novakovih na Velikem Slatniku in aronija pri Moharjevih na Krki in na Ekološki kmetiji Žefran v Smolenji vasi.

Vinskih goric, ja, teh pa je v KS Mali Slatnik na pretek. In tudi odličnih vinogradnikov. V njihovih zidanicah se lahko pohodniki ob predhodni najavi tudi okrepčajo, vedno pa so seveda široko odprta tudi vrata tamkajšnjih znanih in odličnih gostiln.

g_MaliSlatnik_03

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Mali Slatnik na televiziji Vaš kanal v sredo, 12. maja, ob 18.45 in v četrtek, 13. maja, ob 19. uri. 

Povezane novice

14. maj

Za vikend v KS Mali Slatnik po Machovi poti

Obiskovalci Machove učne poti, ki se vije po gozdovih in poljih Krajevne skupnosti Mali Slatnik, spoznavajo znamenitosti vezane na zapuščino družine Mach – vse od graščinskega hleva družine...

več >

12. maj

KS Mali Slatnik skozi fotografije

Krajevna skupnost Mali Slatnik je polna življenja, zagnanih krajanov in njihovega medsebojnega povezovanja z namenom izboljšanja kakovosti bivanja. Skupnost z bogato kulturno in naravno dediščino...

več >

nazaj