DSC_1597.jpg

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič na delovnem obisku v Novem mestu

datum: 29. 03. 2021

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič je prejšnji petek v sklopu delovnega obiska obiskala rotovž in se sestala z županom Gregorjem Macedonijem. Na srečanju so ministrici predstavili uspešno prakso občinskega odvetništva, opozorili na nujnost dosledne kaznovalne politike v povezavi z reševanjem romske problematike, načeli pa so tudi nekaj lokacijskih izzivov pravosodnih institucij.

V sklopu delovnega obiska v Novem mestu si je ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič ogledala tudi zapor v Novem mestu, ki je dislocirani oddelek Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Ministrico z ekipo sta sprejela generalni direktor mag. Bojan Majcen in vodja oddelka Bernarda Vranešič. Ministrica se je seznanila z razmerami v oddelku, kjer je trenutno zaprtih 40 oseb in je ob prostorski zmogljivosti 35 oseb zaseden 114 %.

Po obisku novomeškega sodišča in tamkajšnjih zaporov je sicer napovedala prenovo stavbe z zapori in sočasno prenovo sodišča. Za to naložbo so predvideli, da naj bi stala 4,9 milijona evrov. V načrtu za okrevanje in odpornost RRF sicer še ni zajeta, so pa zanjo že zagotovili milijon evrov. Ta milijon bo sicer omogočil nadaljevanje tega projekta in kasneje njegovo uresničitev. Po načrtu naj bi prenovitvena dela začeli prihodnje leto in jih končali leta 2024. Obsegala naj bi celotno prenovo vodne napeljave, termo izolacijo zgradb, menjavo stavbnega pohištva in še druga naložbena dela, je navedla.

Z zaposlenimi v novomeških zaporih se je sicer med drugim pogovarjala o kadrovskih težavah, na sodišču pa ob načrtih za prenovo tudi o zakonodaji v pripravi. Pogovarjali so se tudi o plačnem položaju zaposlenih na sodiščih in o delovanju med epidemijo novega koronavirusa. Pri tem so jo na novomeškem sodišču opozorili, da je pripad nerešenih zadev zaradi epidemije lani zrasel za približno 2,8 odstotka, predvsem pa so izpostavili, da je epidemija med ljudmi povzročila veliko stisk in da so zaradi tega pri izvrševanju sodnih odločb nastale določene težave.

Ministrica je obiskala tudi novomeško državno tožilstvo, ki ugotavlja predvsem kadrovski primanjkljaj. Dali so tudi pobudo, da bi za tožilce, glede na to, da jih je v državi premalo, uvedli povečan obseg dela. Dotaknili so se še sistema svojega varovanja, pri čemer jim bo ministrstvo pomagalo, je zatrdila in dodala, da bodo tožilstvu skušali pomagati tudi pri težavah z arhivi.

Kozlovičeva je še med drugim opozorila na možnost probacije ali druge priložnosti za posameznike oz. storilce in pri tem pohvalila novomeško občino. Namreč, "seznanjeni smo bili, da se na območju Novega mesta izvajajo dela v javno korist v 24 izvajalskih organizacijah", je pojasnila Kozlovičeva in še dodala, da je bila Mestna občina Novo mesto med prvimi, ki so začele s to obliko delovanja

nazaj