8-razli__ne_razgledne_to__ke_Ur__nih_sel.JPG

Krajevna izkaznica: KS Uršna sela

datum: 29. 03. 2021

Krajevna skupnost Uršna sela je ena najmlajših krajevnih skupnosti v Mestni občini Novo mesto in se nahaja na jugovzhodnem delu občine. S svojimi 1589,1 hektarji sodi med večje krajevne skupnosti, njenih 850 krajanov pa že vrsto let skrbi za živahno vzdušje s športnim in umetniškim pridihom. Izdajajo tudi svoj časopis Uršenski beč, v katerem opredeljujejo svoje uspehe, dogodivščine in celovit povzetek posameznega leta. Izjemno aktivni krajani so znani po raznovrstnem društvenem delu, kjer so zelo dejavni tudi najmlajši. Krajevno skupnost pa bogatijo tudi številne naravne znamenitosti.

 

Krajevna skupnost Uršna sela leži ob železniški progi Ljubljana–Metlika ter ob lokalnih cestah Novo mesto–Uršna sela–Črnomelj in Uršna sela–Dolenjske Toplice. Najvišjo točko predstavlja Ljuben (546 m), na katerem stoji cerkev sv. Vida, ki v točki oltarja predstavlja tromejo župnij Dolenjske Toplice, Novo mesto - Šmihel in Vavta vas. Cerkev na Uršnih selih se imenuje sv. Križ in je podružnična cerkev Župnije Toplice. 

Nad Uršnimi seli, na prisojni legi Ljubna in griča Ljubanec, se razprostirajo vinske gorice, skozi katere poteka tudi Podgorjanska vinska cesta. Vinska trta na Ljubnu z Makutami in Ljubancem vabi poleg ljubiteljev vinske kapljice, tudi navdušence nad pohodništvom, da se sprehodijo med številnimi zidanicami in vinogradi. Skozi krajevno skupnost vodijo številne pohodne poti, ki so primerne za vse generacije. Poleg pohodništva, pa so v ospredju aktivnosti tamkajšnjega Društva upokojencev ukvarjanje s petanko in pikadom (sodelujejo tudi v Krkini ligi), balinanjem, streljanjem in kroglo na vrvici, kjer dosegajo številne uspehe.

DSC_0005

20210326_162928

Krajevno skupnost Uršna sela sestavljajo tri vasi: Laze, Travni Dol in Uršna sela, razteza pa se na sedlu med novomeško in topliško kotlino. 

DSC_0113-Laze

 

Uršna sela so znana predvsem po butari velikanki, ki krasi tudi grb krajevne skupnosti. 

UŠ 8

Krajevni skupnosti dajejo živahnost predvsem ljudje skozi različna društva. V sklopu Kulturno-umetniškega društva Uršna sela delujejo tri sekcije, in sicer Vokalna skupina Kronce, Mali umetniki, ter skupina Urše. Krajani so sicer aktivni na številnih področjih: od malih podjetnikov, žage na Lazah, farme kokoši, številnih društev, do knjižnice v lazarski stari šoli, ki slovi kot primer dobre prakse sodelovanja občanov. 

FB_IMG_1560807439169

Ko Uršenčani stopijo skupaj ponesejo ime krajevne skupnosti daleč preko lokalnih meja, a odmevajo tudi dela številnih posameznih umetnikov, kot so na primer pesmi Pavla Klobučarja (Naša vas). Dobro poznani sta tudi lokalni knjigi Uršna sela vas sprejemajo vesela in Ženska sem. Krajevna skupnost se zaradi kraškega terena ponaša s številnimi naravnimi znamenitostmi. Med njimi izstopa naravni vodni izvir Uršenski beč, ki leži nad železniško progo in po katerem je ime dobilo tudi lokalno glasilo. Ta dragocen vir vode so krajani uporabljali za preživetje že v pradavnini, kar pričajo tudi najdišča ostankov rimskih grobov v bližini. Globel so obložili z neobdelanimi kamni in ob oboku postavili 22 stopnic, ki vodijo do dna vrtače. Krajani pravijo, da je beč daleč naokoli najbolj ohranjen naravni objekt iz antičnih časov.  

DSCN9976

Krajevna skupnost Uršna sela prav tako razpolaga s številnimi rekreativnimi površnimi: z igriščem za petanko, otroškim igriščem, zunanjimi fitnes napravami ter z rekreativnim asfaltiranem igriščem za košarko, odbojko ali mali nogomet. Na drugi strani vasi pa se nahaja tudi pokrito dvostezno balinišče, kjer aktivno trenira balinarski klub Makute in tam prireja balinarske turnirje. 

 

Odkar Uršenčani stopajo po samostojni poti, se je krajevna skupnost infrastrukturno precej razvila (vodovod, javna razsvetljava, mrliška vežica, asfaltirane ceste, športno igrišče – ena zadnjih investicij). Največja pridobitev v zadnjem letu pa je prenovljen zadružni dom, ki je nekoč služil kot stičišče dogajanja v kraju in podobno si želijo tudi po njegovem odprtju. Več je tudi stanovanjskih površin, saj so s to prenovo in izkoriščenjem prostora pridobili 6 novih stanovanj. Največji izziv za prihodnja leta predstavlja izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja. Gre za eno največjih aglomeracij, ki se bo opremljala v naslednjih letih in predstavlja eno prednostnih investicij na tem področju. V načrtu je tudi manjši krak vodovoda, s čimer se bo poskrbelo za še bolj kvalitetno življenje tukajšnjih krajanov. 

UŠ 1

DSC_0030 (1)

Ponosni na svoj kraj pa krajani izpostavljajo izjemno povezanost z okoljem in naravo, zato vabijo na odkrivanje različnih pohodnih poteh in naravnih znamenitosti. Kdorkoli bo obiskal Uršna sela bo najbolj navdušen prav nad prijaznimi in srčnimi krajani, ki vedno poskrbijo za odlično gostoljubje in izjemno vzdušje. V prihodnje si želijo razvijati predvsem zidaniški turizem in poskrbeti za nadaljni razvoj krajevne skupnosti. 

 

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Uršna sela v oddaji Novo mesto živi na televiziji Vaš kanal v sredo, 31. marca, ob 18.45 in v četrtek, 1. aprila, ob 19. uri. 

 

Povezane novice

02. april

Za vikend v KS Uršna sela

Krajevna skupnost Uršna sela prav gotovo predstavlja zanimiv izbor za izlet s svojimi raznolikimi naravnimi znamenitostmi in pohodniškimi potmi, ki se vijejo mimo številnih zidanic. Legenda o uršenskih...

več >

31. marec

KS Uršna sela skozi fotografije

Uršna sela krasi neokrnjena narava s številnimi zanimivimi, tudi skritimi kotički. Čeprav spada med najmlajše krajevne skupnosti, pa se Uršenčani lahko pohvalijo z bogato zgodovino in raznolikimi...

več >

nazaj