Novo_mesto_z_Aviona.JPG

KS Center: Skriti kotički v mestnem jedru

datum: 10. 03. 2021

Osrednja točka Novega mesta je nedvomno Glavni trg, ki je po prenovi in zaprtju za motorni promet ter s pestrim dogajanjem še toliko bolj privlačen za obisk tako turistom kot občanom. Krajani KS Center pa ob slovitih znamenitostih mestnega jedra poznajo tudi skrite kotičke, kjer je moč uživati v prijetni kombinaciji urbanega in narave.

Na dvignjeni ploščadi med Rozmanovo in Vrhovčevo ulico se nahaja Skriti park, ki je bil še nedavno zanemarjeno in zaraščeno zemljišče, KS Center pa ga je spomladi 2018 preuredila v prijeten kotiček za sprostitev. Posebno vrednost mu poleg urejene trate, klopi in lesenega podesta dajejo premišljeno zasajena drevesa in grmi – tako je park z jablano, dvema leskama, ribezom in samorodno vinsko trto tudi pravi mali mestni sadovnjak. Dostop do parka je po ozkem stopnišču z Vrhovčeve ulice, ki poteka od Knjižnice Mirana Jarca do Hostla Situla.

skriti_park2_2021_02_23

 

Mladi, pa tudi manj mladi krajani KS Center čas radi preživljajo v Parku Evropske unije, ki se razprostira tik ob reki Krki, pod mostom, ki vodi v Ragov log. Poleg ograjenega otroškega igrišča za zabavo poskrbi zip-line, na voljo pa je tudi vsa infrastruktura za piknik ob reki.

ragov_log_igrišče_2021_02_23

igrišče_evropski_park_2_2020_09_02

ragov_log7_2021_02_23

ragov_log5_2021_02_23

 

Župančičevo sprehajališče in Breg sta priljubljeni sprehajalni točki v mestnem jedru. Povezuje ju stopnišče, ki se skriva med pisanimi fasadami breških hišic in nas iz razglednega strmega pobočja hitro popelje na obrežje reke Krke.

center_4_2021_02_23

DSC_0390

Prenovljeno stopnišče - Breg

Kolesarjenje_ob_Krki_jost (5)

Povezane novice

12. marec

Za vikend v KS Center

Krajevna skupnost Center s čarom meščanstva, pridihom skrivnostnosti in prikupnimi ozkimi uličicami privablja mnogo obiskovalcev. Tja se radi odpravljamo znova in znova, saj idej za sprehod po...

več >

08. marec
 Krajevna izkaznica: KS Center

Krajevna izkaznica: KS Center

Kot pove že ime, krajevna skupnost Center leži v samem srcu Novega mesta, v starem mestnem jedru, ki ga obliva slikovit okljuk reke Krke. Slednji je nekoč predstavljal praktično celotno mesto, kjer...

več >

nazaj