Breg_3.jpg

Krajevna izkaznica: KS Center

datum: 08. 03. 2021

Kot pove že ime, krajevna skupnost Center leži v samem srcu Novega mesta, v starem mestnem jedru, ki ga obliva slikovit okljuk reke Krke. Slednji je nekoč predstavljal praktično celotno mesto, kjer se je vse dogajalo - živelo, se družilo in srečevalo, nakupovalo. Po površini daleč najmanjša krajevna skupnost v občini, ki meri samo 44 ha, obsega kar 39 ulic, med katerimi imajo nekatere le nekaj hišnih številk. Na treh straneh jo zamejuje reka Krka, na severu pa meji na KS Bršljin in KS Mestne njive.

Verjetno ni prebivalca občine, ki KS Center še ne bi obiskal, saj se v njej nahajajo številne novomeške znamenitosti: arkadni hodniki na Glavnem trgu, Kettejev vodnjak, rotovž, Narodni dom, znamenita srednjeveška ulica Breg, stolnica Sv. Nikolaja in frančiškanski samostan s cerkvijo Sv. Lenarta – oziroma Kapitelj in Klošter, če omenimo le nekatere. Tu so tudi osrednje kulturne institucije Dolenjski muzej z Jakčevim domom, Knjižnica Mirana Jarca, novomeško profesionalno gledališče Anton Podbevšek Teater, Kulturni center Janeza Trdine, Glasbena šola Marjana Kozine pa tudi sedež Upravne enote Novo mesto na Defranceschijevi  ulici 1. Mnogi občani se radi sprehodijo po Župančičevem sprehajališču ob reki Krki in se rekreirajo v Športnem parku Loka ter spijejo kavo ob Krki ali na Glavnem trgu.

Krka_in_pogled_na_frančiškane_Jost_Gantar (2)

Kljub temu da stare stavbe mestnega jedra nudijo prostor mnogim javnim institucijam, trgovinam in gostinskim lokalom, pa je KS Center tudi prijetno bivalno okolje za okoli 900 prebivalcev - življenje v središču mesta ob hkratni neposredni bližini reke Krke in mestnih gozdov Ragov log in Portoval je za mnoge odlična kombinacija. V kratkem bo krajevna skupnost dobila nove sokrajane, saj se stavba na Glavnem trgu 2, v kateri je v 19. stoletju družina Fichtenau vodila novomeško poštno službo, preureja v stanovanja, stanovanjsko-poslovni objekt pa je načrtovan tudi na Novem trgu 6, na mestu nekdanje občinske stavbe. Vedno več pa je tudi obiskovalcev, ki jih v mesto pritegne vse kakovostnejša gostinska ponudba in raznoliko dogajanje na Glavnem trgu. Ta je po obsežni prenovi, ki je potekala v letih 2018 in 2019, in zaprtju za avtomobilski promet, postal prava dnevna soba Novega mesta, ki v toplejših mesecih obiskovalce vsako soboto dopoldne gosti na Novomeški tržnici. Po končani obnovi Rozmanove ulice, ki pravkar poteka, bo mestno jedro pridobilo dodatne javne površine za živahno dogajanje in kakovostno bivanje.   

Glavni_trg1

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Center v oddaji Novo mesto živi na televiziji Vaš kanal danes ob 20. uri, krajše različice prispevka pa si boste lahko ogledali tudi v sredo, 10. marca, ob 18.45 in v četrtek, 11. marca, ob 19. uri.

Povezane novice

12. marec

Za vikend v KS Center

Krajevna skupnost Center s čarom meščanstva, pridihom skrivnostnosti in prikupnimi ozkimi uličicami privablja mnogo obiskovalcev. Tja se radi odpravljamo znova in znova, saj idej za sprehod po...

več >

10. marec

KS Center: Skriti kotički v mestnem jedru

Osrednja točka Novega mesta je nedvomno Glavni trg, ki je po prenovi in zaprtju za motorni promet ter s pestrim dogajanjem še toliko bolj privlačen za obisk tako turistom kot občanom. Krajani KS...

več >

nazaj