Kolesarjenje

GoNM - sistem za izposojo koles v Novem mestu

V Novem mestu bomo 24. oktobra 2017 dobili avtomatiziran kolesarski sistem za samopostrežno izposojo koles GoNM, kot ga poznajo tudi že nekatera druga slovenska mesta. V prvi fazi bo vzpostavljenih pet samodejnih postaj s po petimi kolesi na postajo. Namen storitve izposoje koles je vzpodbuditi uporabo koles pri vsakdanjih opravkih v mestu ter tudi na ta način doseči zmanjšanje onesnaženja zraka s CO2 in trdimi delci PM10. 

Sistem izposoje koles GoNM v Novem mestu predstavlja enega od delov mozaika razvoja trajnostne mobilnosti, ki ga sestavljajo še drugi načrtovani projekti ureditve kolesarskih povezav ter spodbujanja oblik mobilnosti, ki pomenijo manjšo obremenitev za okolje in promocijo zdravega načina življenja. 

Več na povezavi: http://www.gonm.si/

Splošni pogoji dostopa in uporabe sistema za izposojo koles GONM v Mestni občini Novo mesto

LOGO GONM

Kaj je GoNM?

GoNM je avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto. Sistem omogoča enostavno izposojo in vožnjo s kolesi, ki bodo na voljo na petih postajah.

Kako si izposodim kolo?

Za izposojo kolesa je potrebno imeti ustrezno kartico ter biti registriran. S kartico nato na enem izmed postajališč prevzamete kolo ter ga oddate na istem ali drugem postajališču.

Kako lahko začnem uporabljati sistem?

Pred prvo uporabo se je potrebno registrirati. Izpolniti je potrebno prijavnico, ki jo lahko dobite v Turistično informacijskem centru – TIC Novo mesto, na Glavnem trgu 11.

Koliko stane izposoja kolesa?

Ob registraciji v sistem je potrebno kupiti uporabniško kartico, zanjo morate odšteti 10 EUR, registracija pa velja eno leto. S to kartico je izposoja koles nato brezplačna.

Koliko koles je na razpolago in kje?

Skupno je v uporabi petindvajset koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na petih postajališčih:

  • Novi trg,
  • Ulica Slavka Gruma,
  • Seidlova cesta,
  • Šolski center Novo mesto,
  • BTC City (trenutno ni aktivna).

Natančne lokacije postaj lahko preverite na spletni strani www.gonm.si. V prihodnjem letu načrtujemo širjenje števila postajališč in koles, kar boste lahko izvedeli tudi na tej spletni strani.

Kako dolgo se lahko vozim s kolesom?

Za vse uporabnike sistema je izposoja koles časovno omejena, in sicer na 14 ur (oz. 840 minut) na teden. Vašo porabo časovne kvote lahko kadarkoli preverite na informacijskem terminalu ali spletni strani www.gonm.si.

Kdo in zakaj omogoča brezplačno izposojo?

Brezplačno izposojo koles omogočata Mestna občina Novo mesto in družbe, ki so kot donatorji ali partnerji pristopili k projektu. S tem želimo občanom ter obiskovalcem mesta nuditi, da se po mestu in nakupih odpravijo s kolesi in tako poskrbijo za bolj zdrav način gibanja, obenem pa prispevati k bolj kakovostnemu in prijaznemu bivanju v mestu.

Pokrovitelj in partnerji projekta so:

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto

Šolski center Novo mesto

BTC d. d.

Mestna občina Novo mesto

 

Karta_GoNM_screen_res.pdf

 

Kolesarske in peš poti

V zadnjem času smo se v duhu trajnostnega razvoja našega mesta načrtno usmerili v urejanje kolesarskih in peš poti. Nekatere so vam na voljo na zemljevidu.

 

Kolesarju prijazni

V maju 2016 je v Mestni občini Novo mesto zaživel projekt, tesno povezan z varstvom okolja in trajnostno urbano strategijo. Skupaj s partnerji smo začeli s projektom Kolesarju prijazni. Z njim spodbujamo zdrav način življenja in krepimo zavest o zdravem okolju tudi s pomočjo promoviranja uporabe kolesa za pot v službo, šolo, obisk javnih ustanov, trgovskih objektov in druga opravila. V ta namen izdajamo certifikat kolesarju prijazni oz. kolesarju prijazno podjetje. Certifikat lahko pridobijo organizacije, ki delujejo na lokaciji Mestne občine Novo mesto in izpolnjujejo pogoje iz Pravilnika za pridobitev certifikata. Poleg tega smo izvedli primer dobre prakse, ki služi kot minimalni standard pri uresničitvi kolesarske investicije. V okviru začetka projekta smo na lokaciji Seidlova cesta 1, Novo mesto, uredili kolesarnico za kolesa in parkirna mesta ter izvedli nakup službenih koles. Dodatno pa bomo za morebitne investitorje izdelali tudi katalog z navodili za izvedbo primerne urbane opreme za kolesarje (parkirišča za kolesa, primerna stojala, oprema za servis koles ipd.) .

Pravilnik za pridobitev certifikata

Vloga

6  KP CERT IKONA

nazaj