Loka_in_kolesarji.jpg

Evropski teden mobilnosti 2024 v Novem mestu

od 16. 09. 2024 do 22. 09. 2024

Organizator: Mestna občina Novo mesto in lokalni deležniki

Evropski teden mobilnosti 2024 se znova vrača v Novo mesto, tokrat pod sloganom Udoben javni prostor - za vse. Osrednji dogodki za osveščanje občanov o trajnostni mobilnosti in spremembah potovalnih navad bodo potekali med 16. in 22. septembrom 2024, v sodelovanju z lokalnimi deležniki bomo nagovorili tako mlajše kot starejše generacije, vrhunec dogajanja pa bo tradicionalni Dan brez avtomobila.

 

September 2024

Brezplačni mestni potniški promet

V sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bomo občanom ponovno skozi celoten mesec september omogočili brezplačno uporabo mestnih avtobusov na vseh linijah, s tem pa spodbujali k ozaveščenosti o pravilnem ravnanju z okoljem in trajnostni mobilnosti. Brezplačna uporaba avtobusov je možna le z uporabo pametnega sistema Sitium, ki je uporabnikom na voljo preko aplikacije za mobilne telefone in kot fizična brezstična kartica ter nudi poenostavljen in lažji način uporabe javnih storitev.

 

Likovni natečaj o varnosti v prometu za vrtčevske otroke

Občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je pripravil nagradni likovni natečaj za vrtčevske otroke, ki bodo ustvarjali na temo Varno prečkam cesto. Cilj natečaja je otroke ozavestiti oziroma informirati o pomenu varnosti udeležencev v cestnem prometu, in da s svojim ravnanjem v prometu prispevajo k večji varnosti. Otroke bomo spodbudili k razmišljanju in ustvarjalnosti z likovnimi izdelki na temo trajnostne mobilnosti varnosti v cestnem prometu.

Od ponedeljka do petka, od 16. do 20. septembra 2024

Pešbus

Nadaljevali bomo tudi z nadvse uspešnim projektom organiziranega pešačenja v šolo Pešbus. Otroke bodo pri pešačenju spremljali starši in drugi prostovoljci, projekt bomo nadgradili z novimi tablami Pešbus, otroci pa bodo za svoj prispevek k trajnostni mobilnosti prejeli priznanje in simbolično darilo.

 

Aktivno v vrtec z Belim zajčkom

Novomeški vrtci so znova povabljeni k sodelovanju v igri Aktivno v vrtec z Belim zajčkom, pri kateri otroci simbolno čistijo zajčkov kožušček, ki je umazan od izpušnih plinov, tako da prihajajo v vrtec brez avtomobilov. Pri igri tako sodelujejo tudi starši, ki otroke pri pešačenju v vrtec poučujejo o pomenu trajnostne mobilnosti.

 

Teden odprtih vrat v Karate klubu Novo mesto

Karate klub Novo mesto bo vsak dan med 9. in 11. uro vrtčevskim otrokom omogočil ogled njihovih prostorov, otroci se bodo lahko seznanili s športom in se preizkusili v njem. Otroci bodo pozvani, da se aktivnosti udeležijo peš in se med potjo spoznajo s prometnimi znaki.

 

Osvetlitev Knjižnice Mirana Jarca

Občanom in občankam bomo trajnostno mobilnost približali tudi s tematsko osvetlitvijo pročelja Knjižnice Mirana Jarca.

Torek, 17. september 2024

Javne razprave o Občinski celostni prometni strategiji

Na občini vstopamo v zaključno fazo priprave Občinske celostne prometne strategije za obdobje od leta 2025 do leta 2031, ki bo podlaga za prihodnji razvoj prometa in mobilnosti v občini. Po obsežni analizi obstoječega stanja in aktivnem vključevanju splošne in strokovne javnosti se bodo v sklepni fazi oblikovale ključne smernice za izboljšanje prometnih rešitev in infrastrukture. Občani in občanke lahko svoje predloge o prometni strategiji podate tudi v času Evropskega tedna mobilnosti na javnih razpravah v torek, 17. septembra 2024, med 13. in 16. uro na Novem trgu ter ob 17. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, dan kasneje, 18. septembra 2024, pa bo ob 17. uri potekala razprava v spletnem okolju.

 

Kolesarjenje po okolici Novega mesta ob 16.30 na Glavnem trgu

Pohodniško društvo Novo mesto vabi na 40-kilometrsko kolesarjenje po urejenih kolesarskih poteh, po makadamskih poteh, urejenih kolovozih in cestah po okolici Novega mesta.

Priponka

Sreda, 18. september 2024

Zabavna promocija sistema izposoje koles GoNm med 9. in 12. uro na Glavnem trgu in med 13. in 16. uro pri BTC Novo mesto

Ob dveh izmed osemnajstih postaj GoNm bo organizirano kolo sreče, na lokacijah pa se boste obiskovalci lahko spoznali tudi z avtomatskim sistem izposoje koles.

 

Predavanje Vloga reševalnega psa pri iskanju pogrešanih oseb ob 18. uri v Dolenjskem muzeju Novo mesto

V sodelovanju z Enoto reševalnih psov Slovenije vas ob razstavi avtorice Marjete Bregar IN MESTO? vabimo na predavanje z naslovom Vloga reševalnega psa pri iskanju pogrešanih oseb. Predaval bo Aleš Udovč, inštruktor in vodnik reševalnega psa. Z nami bo tudi Natalija Gutman Miškovič, vodnica reševalnega psa. Skupaj s psom Zakyem bosta predstavila osnove iskanja pogrešanih.

Četrtek, 19. september 2024

Dan odprtih vrat »Skupaj za zdravje« med 11. in 17. uro v Olimpijskem centru Novo mesto

Dan odprtih vrat, ki se bo odvil pod imenom Skupaj za zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Novo mesto, bo v četrtek, 19.  septembra 2024, med 11. in 17. uro v Olimpijskem centru Novo mesto na ploščadi pred bazenom udeležencem omogočil spoznavanje s tehnikami sproščanja in preverbo zdravstvenega stanja v družbi usposobljenega medicinskega osebja. Med 12. in 15. uro bo v novem bazenu potekala brezplačna vadba, ob 11.30, 13. in 15. uri pa se bodo obiskovalci lahko pridružili brezplačnim organiziranim vadbam na trim stezi.

 

Voden pohod skozi mestni gozd ob 16. uri na brvi v Ragov log

Pohodniško društvo Novo mesto vabi na sprehod skozi mestni gozd, ki ga bo vodil pooblaščenec za mestno drevje dr. Peter Železnik, ki bo z veseljem odgovoril tudi na naša vprašanja in z nami delil izkušnje z varovanjem mestnega gozda.

Priponka

Petek, 20. september 2024

Dan brez avtomobila od 9. do 12. ure na Glavnem trgu

Sporočilo o velikem pomenu trajnostne mobilnosti bomo med otroci in vrtičkarji širili tudi na tradicionalnem Dnevu brez avtomobila, kjer bomo nagovorili tudi ostale generacije občanov. Dan brez avtomobila je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost.

 

Na turo po Novem mestu na doživljajskem igrišču nad Vrtcem Ciciban ob 16. uri na Ragovski ulici

V Evropskem tednu mobilnosti vas Društvo Naturo vabi na turo po Novem mestu. Ta bo vključevala poti, ki vodijo na Doživljajsko igrišče (Di) v Novem mestu in kreativno naravnano druženje. Sprehod izgleda tako, da si na zemljevidu pogledate kako do cilja(Di). Izberete svojo prevozno sredstvo (hoja, avtobus, skiro, kolo,...) in se s stekleničko pitne vode in oblačili primernimi tudi za akrilne barve, odpravite na pot. Pridružite se nam na Ragovski ulici, pripravljajo se bo semenske bombice za domov. V bližini hišice bo poleg umetniškega kotička na voljo uporaba ostalnih rekvizitov. Naj sprehod z obiskom Di pospremi vas in vašo družino v vikend.     

Kaj prinesite s seboj: steklenico vode in oblačila, primerna za akrilne barve (priporočamo staro majico ali delovno obleko)  

Dogodek vključuje: • Veliko igranja • Lokalno pohajkovanje • Aktivno preživljanje prostega časa na Doživljajskem igrišču • Ustvarjanje izdelkov, ki jih boste odnesli domova • Trajnostno in mobilno naravnan pristop k umetnosti in okolju  

Hiša bo odprta od 16. do 19. ure, kjer bomo poskrbeli za ustvarjalnost in aktivacijo. Ta dogodek je priložnost za povezovanje z naravo in drug z drugim.

Sobota, 21. september 2024

Kolesarjenje od Novega mesta do Šmarjete ob 8. uri pri Knjižnici Mirana Jarca

Namen kolesarjenja je spodbujanje in promoviranje kakovostnega preživljanja prostega časa ob skupnem gibanju in branju. Skupaj ustvarimo novo zgodbo – združimo gibanje, branje in skrb za čisto okolje z željo, da urejene kolesarske poti med sosednjimi občinami povežejo knjižnice in bralce. S projektom želimo opozoriti pristojne in javnost na potrebo po urejanju trajnostnih mobilnih rešitev in varnih kolesarskih povezav med občinami na Dolenjskem, predstaviti kolesarsko pot od Novega mesta do Šmarjete ter ozaveščati javnost in odločevalce o potrebah kolesarjev v lokalnem okolju, saj so kolesarji ena izmed najbolj ranljivih skupin udeležencev v cestnem prometu.

Zberemo se pred novomeško knjižnico (pri sodišču), od koder se napotimo proti Ločni. Nadaljujemo proti Otočcu in Družinski vasi ter zaključimo v Šmarjeti. Vmes je predviden en postanek, pot pa je primerna tudi za rekreativne kolesarje in tiste z manj kondicije. Nazaj se vračamo po isti poti.

Na cilju se bomo pogovarjali s Tadejem Golobom o njegovem kolesarskem vodniku Pikčasta Slovenija, v katerem je poglobljeno opisal 66 kolesarskih poti po Sloveniji in jih tudi prekolesaril. Tadej Golob je pisatelj, kolumnist, novinar, alpinist, ki je osvojil najvišjo goro sveta Mount Everest. Napisal je več življenjepisov, med drugim košarkarja Gorana Dragića, pevca Zorana Predina, igralke Milene Zupančič … Po objavi romana Jezero, njegove prve kriminalke, pa je postal sinonim za pisatelja kriminalk.

Spoznali bomo tudi vinsko fontano Izvir Cvička, povzpeli pa se boste lahko tudi na razgledni zvonik cerkve sv. Marjete, od koder se odpre prečudovit pogled na šmarješko dolino in okolico.

Kolesarska pot je primerna za gorska (MTB) in treking kolesa. Več informacij: kolo@kmj.si, 07/393 46 60 (Jasmina Zupan)

Število udeležencev kolesarjenja je omejeno. Potrebne so prijave na spletni povezavi najkasneje do 16. 9. 2024.

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa in prestavitve/odpovedi dogodkov v primeru višje sile.

grafika

<avg september 2024 okt>
po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

prikaži vse dogodke