novo_mesto_-_preteklost.png

Dogodki ob prazniku Mestne občine Novo mesto

od 04. 04. 2024 do 07. 04. 2024

Na Mestni občini Novo mesto 7. aprila praznujemo občinski praznik, ki ga vsako leto obeležimo s slavnostno podelitvijo občinskih nagrad, novomeška društva pa se pri obeležbi praznika pridružujejo z lastnimi dogodki.

Planinsko društvo Krka Novo mesto vabi občane, ljubitelje pohodništva in prijetnega druženja na 14. Tradicionalen nočni pohod z baklami na Trško goro v četrtek, 4. aprila 2024. Odhod izpred rotovža bo ob 18. uri, pohod po potekal z Glavnega trga preko Ragovega Loga in naprej na Bajnof. Tu bodo prižgali bakle in se povzpeli na vrh Trške gore. Daljši postanek za razgled in prijetno druženje. Sledi še povratek v mesečni noči po poti vzpona v Novo mesto. Vrnitev v Novo mesto bo predvidoma med 23. in 24. uro. Prijave sprejemajo najkasneje do torka, 2. aprila 2024 do 18. ure, na 041 693 195 ali antonprogar@gmail.com.

Pohodniško društvo Novo mesto organizira že deveto Rudolfovanje, pohodniško – kolesarsko – kulturno prireditev za obuditev in oživitev Rudolfove poti, skoraj 40 km dolge pohodniške in kolesarske poti po mejah bivšega mestnega pomerija Rudolfswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365. 

  1. Pohod po celotni trasi Rudolfove poti: izhodišče bo dom krajanov v Prečni. Začetek pohoda bo ob 5:30. uri, med potjo bo na voljo okrepčilo. Za morebitne izčrpane bo organiziran prevoz; 
  2. Osrednji pohod: ob 10:30. uri prevoz z avtobusi izpred doma krajanov v Prečni, čaka nas 13 km hoje z vmesnimi postanki; 
  3. Treking kolesarjenje: po celotni trasi Rudolfove poti (izhodišče bo dom krajanov v Prečni, začetek kolesarjenja ob 11. uri, prevoz za morebitne izčrpane); težavnost: V1, S1, dva krajša odseka V2, S2;  
  4. Pohod za najmlajše in najstarejše: zbor pred Rotovžem (Glavni trg v Novem mestu) ob 13. uri, pred nami bo približno 8 km hoje. 
  5. Ob 17. uri bo organiziran prevoz v Novo mesto za vse udeležence, ki bodo to želeli. 

Atletski klub Krka Novo mesto bo s partnerji in Zavodom Novo mesto, v nedeljo, 7. aprila 2024, ob 13. uri, na Glavnem trgu v Novem mestu, organiziral prireditev 24. Novomeški tek. Tek tradicionalno poteka po ulicah Novega mesta in je namenjen tako začetnikom kot izkušenim tekačem. Po otvoritvi, ki je predvidena malo pred 13. uro popoldne, bodo najprej nastopili tekmovalci v tekih za Delavske športne igre. Osrednje dogajanje bo sledilo ob 15. uri, ko se bodo tekači podali na daljšo razdaljo, dolžine 7,7 km, prireditev pa bodo zaključili osnovnošolci s štafetnimi teki. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše udeležence, ki se bodo preizkusili na razdalji 200 m.

Dolenjski muzej Novo mesto v nedeljo, 7. aprila 2024, vabi na voden sprehod Nazaj v preteklost Novega mesta. Tokratno vodstvo je posvečeno prometnemu položaju Novega mesta, ki je bistveno vplival na razvoj naselij na tem območju od prazgodovine dalje. Na pot se bomo podali iz srednjeveškega mesta nazaj v preteklost po prazgodovinski mestni vpadnici, spoznali, kdaj in zakaj je nastal drevored ob Novem trgu in Kettejev drevored ter kdaj in zakaj je nastala nova prometnica ob vznožju Marofa proti Bršljinu.
Voden sprehod se nadaljuje na prazgodovinsko naselbino, kjer boste prisluhnili arheološki podobi najdišča Marof, ki se mogočno dviguje nad mestnim jedrom in ga sestavljajo tri območja: prazgodovinska utrjena naselbina Marof, prazgodovinski grobišči Kapiteljska njiva in Mestne njive.

 

 

nazaj