vodilna slika

Čiščenje reke Krke - EKO 2023

dne 02. 09. 2023, 10:00

Lokacija: Loka - Kandijski most

Organizator: KPA Novo mesto

EKO 2023 – potapljači za čisto Krko, sobota 2. 9. 2023  

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto letos ponovno organizira že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 30-to, ki je poimenovana EKO 2023 – potapljači za čisto Krko. Akcija bo potekala v soboto, 2. 9. 2023 od 10.00, na območju Loke in Kandijskega mostu.

Kljub temu, da smo tu akcije že imeli, smo se odločili, da ponovno čistimo rečno dno na območju  Loke in Kandijskega mostu. Na akciji sodelujejo  člani KPA, ribiči in rafting klub ter potapljači iz potapljaških društev, ki tradicionalno sodelujejo na dogodku. Dogodek  podpira občina Novo mesto ter potek tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze.

Nekaj o zgodovini akcij:   

Leta 1993 smo začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker smo takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bomo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije.   

Tako smo leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po našem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji. Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljamo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru, letos izjemoma drugi vikend. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz drugih društev iz Slovenije. Namen akcije je tudi ekološko osveščanje ljudi, pomagali pa nam bodo tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke.  

30-ta čistilna akcija poteka v letu obeležitve 50 – letnice delovanja Kluba za podvodne aktivnosti.

nazaj