vodilna slika

Otvoritev razstave: Maruša Meglič - Privlačna sila

dne 16. 03. 2021, 19:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova ulica 28, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

PS37
Maruša Meglič – Privlačna sila
video projekcija
16. marec – 28. marec 2021
odprtje razstave: torek, 16. marec 2021, ob 19.00

*Projekcija bo na ogled vsak dan trajanja razstave od 18. do 21. ure na pročelju Knjižnice Mirana Jarca (Rozmanova ulica 28, 8000 Novo mesto).

Samostojna razstava Maruše Meglič je del nagrade PS37, ki jo je v letu 2019 podelila Galerija Simulaker. Z umetniškim delom Privlačna sila v obliki videa raziskuje vizualno poetiko delovanja osnovnih fizikalnih sil na različne materiale. V majhnih, nadzorovanih okoljih umetnica ustvarja pogoje, kjer srečanje dveh ali več elementov sproža preproste reakcije. Ta okolja se skozi estetiziran pogled kamere preoblikujejo v fluidne krajine z nadrealistično atmosfero. Umetnico pri delu navdihujejo vizualne, fizikalne in semantične lastnosti materialov in predmetov iz vsakdanjega življenja. A vendar ji prav ti netipični ‘umetniški’ materiali, ki jih najdemo v kozmetičnih, živilskih in gradbenih trgovinah, omogočajo zanjo značilen izraz.

Pri razstavi Privlačna sila, ki se odvija kot projekcija v javnem prostoru na pročelju Knjižnice Mirana Jarca, igra pomembno vlogo metamorfoza. Makro posnetki majhnih okolij se predrugačijo z izredno povečavo video projekcije. S to gesto ta ista okolja postanejo nekaj nadnaravnega, morda celo grozečega, saj nas opominjajo, da smo navsezadnje mi tisti majhni opazovalci velikih, nevidnih sil in zakonitosti, ki krojijo naše izkustvo. Pogled skozi povečavo nudi voajerske užitke, ki okrepijo senzorično in taktilno izkustvo teh fizikalnih dogodkov. Pri tem pa je pomembno izpostaviti atmosfero samega videa, ki se z avtorsko zvočno opremo Zergona [Aleš Heing] dopolnjuje. Ta je za projekcijo posnel šume materialov in predmetov, ki so v videu uporabljeni kot rekviziti. Prav z zvočnimi informacijami se gledalcu še bolj približa taktilno izkustvo in vzdušje videa, ki skupaj tvorita svojevrstno zvočno krajino.

________________________
Maruša Meglič je leta 2018 magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah tako v lokalnem kot tudi v mednarodnem prostoru: Pod pritiskom (Škuc, 2020), Success is looking for a good place to stay (DLUL, 2019), Trude Johansen & Maruša Meglič (MGLC, Ljubljana, 2018), Every Man Is A Lonely Island (Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2018), Skin Deep (HOoST, Ljubljana, 2017), Warm Heart Faint of Heart (Chalton Gallery, London, 2016), Umetnik potrebuje le malo (KIOSK Kino Šiška, Ljubljana, 2015), Nekaj rožnatega (Bežigrajska galerija, Ljubljana, 2013). Je prejemnica Nagrade Essl Art Award CEE 2015.

Zergon [Aleš Hieng] je DJ, glasbeni producent in zvočni umetnik iz Ljubljane. Je član kolektiva Synaptic Crew in med drugim tudi deluje na področju avdio-vizualnih performansov in na širokem polju DIY elektronike. Z umetnico Robertino Šebjanič je sodeloval pri avdio-vizualnem projektu echo 10-9. Je so-avtor trajajoče zvočno-kemijske instalacije Time Displacement – Chemobrionic Garden v sodelovanju z Robertino Šebjanič in Ido Hiršenfelder, ki je bila leta 2016 razstavljena na festivalu Ars Electronica v Linzu, v okviru razstave Radical Atoms. Z omenjenima umetnicama je tudi soavtor zvočne instalacije Sound Disposition – Crystal Gardens.
https://soundcloud.com/zergonn/
https://zergon.org/

________________________
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Obrazstavno besedilo: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

nazaj