vodilna slika

Tradicionalna akcija čiščenja reke Krke: EKO 2020 – potapljači za čisto Krko

dne 05. 09. 2020

Lokacija: Na območju mostu pri Zalogu in mostu v Straži

Organizator: Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto letos ponovno organizira že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 27-to, ki je poimenovana EKO 2020 – potapljači za čisto Krko. Akcija bo potekala v soboto 5. 9. 2020 na območju mostu pri Zalogu in mostu v Straži.

 

Kljub temu, da smo tu akcije že imeli, smo se zaradi še čistejše reke, odločili, da ponovno čistimo rečno dno na območju Straže. Na akcijo so povabljeni člani KPA, ribiči in rafting klub ter posamezniki iz potapljaških društev, ki tradicionalno sodelujejo na dogodku. Letos smo zaradi situacije v Sloveniji in tujini omejeni s številom udeležencev. Tudi z letošnjo akcijo podpiramo projekt KRKA ŽIVI v katerem aktivno sodelujemo vse od njegovega začetka. Dogodek potek pod okriljem Slovenske potapljaške zveze. Tudi letos smo uspeli pridobiti donatorje in sponzorje, ki jim ni vseeno za odnos do okolja. 

 

Nekaj o zgodovini akcij:   

Leta 1993 smo začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker smo takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bomo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije.   

Tako smo leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po našem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji.  Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljamo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru, letos izjemoma drugi vikend. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz vse Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko osveščanje ljudi, vključujemo v akcijo lokalne prebivalce, pomagali pa nam bodo tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke.       

                                                                                      

                                                                                                       Davorin Jordan 

                                                                                                          predsednik    

nazaj