vodilna slika

Teden možganov 2020: Človek ni otok

dne 16. 03. 2020, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

V časih, ko tehnologija zavzema vse večji del naših življenj, vse pogosteje slišimo, da je odnos za človeka najbolj važen. Začenjanje novih in končevanje (pomembnih) odnosov je še vedno vir človeškega trpljenja, pa naj bo to trpljenje sladko kot pri zaljubljenosti ali rojstvu; ali grenko, kot je ob sporih, ločitvi ali smrti. Trajanje in ohranjanje odnosa pa nas dela mirne, srečne, zadovoljne.

Na letošnjem dogodku ob Tednu možganov bodo sodelovali trije predavatelji.

Psihiater Peter Kapš bo osvetlil dejavnike, ki vplivajo na odnos med bolnikom in psihiatrom, in predstavil vpliv, ki ga imajo ti dejavniki na uspešnost zdravljenja kronične duševne bolezni.

Psihiatrinja in družinska sistemska psihoterapevtka Breda Jelen Sobočan nam bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: kaj je torej odnos, kje se začne, kdaj se začne, kako se začne, kje ga 'občutimo', kje ga 'mislimo'? Če si zastavimo ta vprašanja, pogosteje kot na glavo pokažemo na srčni predel in/ali predel v trebuhu. Poskušali bomo razmišljati 'Zakaj je tako' in če imajo možgani kar koli s tem …

Neja Magdalenc iz Zavoda Pastirica, zavoda za povezovanje umetnostnih in naravoslovnih aktivnosti, pa nam bo v predavanju o odnosu človeka in konja opisala, da je konj žival, ki je pomagala človeku ustvarjati civilizacijo, kot jo poznamo. Njegova prisotnost nam daje moč – ne samo fizično silo, temveč zbuja v naši psihi klic po osvobajanju duha in povezanosti s tisto divjo naravo, ki jo v ležernosti sodobnega časa potiskamo vstran. V odnosu s konjem lahko človek osvobaja spečo notranjo moč, skozi katero najde smisel pristne povezanosti.

Program:

1. Odnos bolnika s psihiatrom v zdravljenju kronične duševne motnje – Peter Kapš, psihiater

2. Odnos in možgani – Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja in družinska sistemska psihoterapevtka

3. Odnos med človekom in konjem – Neja Magdalenc, akademska kiparka, Zavod Pastirica

Vstop je prost.

Organizator dogodka je društvo SiNAPSA.

Ponedeljek, 16. marec 2020, ob 18. uri, Prireditveni atrij

nazaj
<feb marec 2020 apr>
po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

prikaži vse dogodke