vodilna slika

Trgovina s samomorilskimi pripomočki

dne 29. 11. 2019, 19:30

Lokacija: KC Janeza Trdine

Za Novomeški abonma so gledališčniki pripravili novo igro, ki bo sledila dolgoletnim usmeritvam tega dolenjskega teatra.

*Besedilo ni nastalo ekskluzivno za KUD Vesel teater, slovenska praizvedba te izvirne dramatizacije je bila premierno uprizorjena 18. 11. 2009 v režiji Sergeja Dolenca in v izvedbi KD Pameče-Troblje. Odrska inačica za KUD Vesel teater je doživela nekaj dramaturških sprememb.

»Pelin komedija TRGOVINA S SAMOMORILSKIMI PRIPOMOČKI se loteva vprašanja samomorilnosti. 'Ali se hecate? Komedija? Ali se iz ljudi, ki so se odločili predčasno zapustiti naš svet, delate norce?' Nikakor ne! Še kako se zavedamo tragike in brezupa ljudi, ki so se znašli na robu! A hkrati tudi vemo, da vsaka dobra komedija pereče probleme posameznika ali družbe predstavi s humorjem, a s tem ne izgubi ostrine in globine. Komedija je, kljub žanrski lahkotnosti, družbeno angažirana, saj odpira mnoga pomembna vprašanja o sodobnem človeku, izgubljenem v vedno bolj hektičnem svetu. Glavna junakinja, Hilda Novak, odpre trgovino »Tunel«, kjer obupancem prodaja samomorilske pripomočke. Hilda povzema najtemnejše in najbolj okrutne tone naše družbe. Njen pohlep ne pozna meja, etika je še ni oplazila, manipulacija je njeno orožje. Toda ali res? Kaj pa, če je vse le igra, s katero poskuša na svojstven način odvrniti razočarance od samomora? In kaj se zgodi, če država in za to poklicani organi tovrstnih pogoltnosti ne zajezijo, kaznujejo, temveč jih celo povzemajo in se po njih zgledujejo? To so vprašanja, ki si jih tudi mi postavljamo. Seveda si ne domišljamo, da bomo nanje odgovorili, a seme bomo, vsaj upamo, zasejali.

S predstavo se spoštljivo priklanjamo vsem, ki niso zmogli in so nas predčasno zapustili. Sprejetje in razumevanje njihove stiske je nemara še največja učna ura za nas, ki smo jih preživeli, in hkrati izziv, da kljub vsemu še vztrajamo v iskanju lepote, miru in sočutja, seveda onkraj cenene retorike. Pričujoča komedija nas v krhkosti tuzemskega bivanja še kako povezuje.«

nazaj