vodilna slika

Zaključek 4. literarnega natečaja SdDBk

dne 06. 06. 2019, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

V četrtek, 6. junija, se je s svečano prireditvijo v Parku rastoče knjige zaključil 4. literarni natečaj Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine. Osnovnošolci in srednješolci so poleg priznanja prejeli knjigo Toneta Pavčka Domu in rodu, odrasli pa izdelek Steklarstva Vidmar z začetnimi verzi Kettejeve pesmi Na trgu. Letošnji natečaj je bil posvečen 12. obletnici Kettejeve in 70. obletnici Grumove smrti, del prireditve pa je bil posvečen tudi odkritju novega "lista" novomeške Rastoče knjige, na katerem je vklesan prav citat iz Grumove drame Dogodek v mestu Gogi "Privid je edini paradiž, iz katerega ne moremo biti pregnani", ki je bil poleg Kettejevih verzov vodilo letošnjega natečaja poezije in kratke proze. Prav zato sta v zborniku z naslovom Ujeti trenutki objavljena članka o povezanosti obeh avtorjev z Novim mestom.

Izvedbo literarnega natečaja in izid zbornika (prelom je naredil Ivo Šteblaj; tiskal pa BSteam, Srečko Berus, s. p.) sta finančno omogočili Mestna občina Novo mesto in Krka, d. d., Novo mesto.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila članica Državnega sveta Republike Slovenije dr. Branka Kajenić Ramšak, zbrane pa sta nagovorila tudi župan MONM mag. Gregor Macedoni in predsednica SdDBk dr. Jožica Jožef Beg. Obiskovalci prireditve so prisluhnili nagrajenim besedilom in odlični glasbi mladih glasbenikov, Nikite Kapušin Galuh ob spremljavi Alexa Zorka in Matjaža Brežnjaka (vsi trije dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije) ter violinistke Patricije Femc, ki vadi pod mentorstvom Šejle Usenik (Glasbene šola Marjana Kozine). Prireditev je povezovala članica slavističnega društva Mojca Mežik, učiteljica slovenščine in knjižničarka na OŠ Drska.
 

nazaj