vodilna slika

Predstavitev knjige Dan Podjed: Videni. Zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo?

dne 24. 04. 2019, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca

Knjiga predstavlja vsevidna očesca, ki množice sodobnih posameznic in posameznikov gledajo z računalnikov, pametnih telefonov in drugih naprav. Razkriva, kaj vedo o njih spletni iskalniki in kako postanejo vidnejši s pomočjo novodobnih avtoportretov – selfijev. Z novega zornega kota osvetljuje mojstre razkazovanja, od zvezdnikov do politikov, ki živijo od svoje prepoznavnosti. Poleg tega pojasnjuje, zakaj je razgaljeno človeško telo postalo tako privlačno, da se milijoni naslajajo ob podobah ljudi, ki so slečeni do kože ali celo odrti in postavljeni na ogled.

Ob branju bodo nekateri prelepili kamere na prenosnih računalnikih in izključili mobilnike, medtem ko bodo drugi razmišljali, kako bi svoje fotografije in posnetke učinkoviteje širili po omrežjih. Glavno sporočilo knjige je namreč, da v sodobnem svetu morda sploh ne obstajamo, če nas nihče ne vidi.

Dan Podjed je znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in docent na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani za področje kulturne in socialne antropologije.

nazaj