vodilna slika

Dragotin Kette, pesnik slovenske moderne

od 01. 04. 2019 do 30. 04. 2019

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca

Slovenski pesnik Dragotin Kette je skupaj s pesnikoma Josipom Murnom in Otonom Župančičem ter pisateljem Ivanom Cankarjem predstavnik slovenske moderne, literarnega obdobja, ki se je pojavilo na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje.

Novo mesto je pesniku Ketteju, ki je v eni od svojih najlepših pesmi ovekovečil mestni Glavni trg, postavilo več trajnih obeležij. Ravno v Novem mestu je Kette namreč doživel neuslišano ljubezen do Angele Smolove in ustvaril svoje najlepše pesmi. Dve leti je obiskoval novomeško gimnazijo. Pesmi je sprva še kot dijak objavljal v različnih literarnih revijah, v knjižni obliki pa so, z naslovom Poezije in s predgovorom Antona Aškerca, izšle šele po njegovi smrti.

Na razstavi, ob stodvajseti obletnici pesnikove smrti, bo poleg originalnih Poezij, faksimilnih in bibliofilskih izdaj na ogled tudi del Kettejeve literarne zapuščine, med drugim njegov gimnazijski šolski zvezek za nemščino in nekaj gradiva Zadruge, ki jo je po ljubljanskem vzoru Kette ustanovil tudi v Novem mestu. Poleg tega bomo razstavili likovne upodobitve pesnika, ki jih v knjižnici hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja.

Preddverje knjižnice

nazaj