vodilna slika

Predavanja z diskusijo: Na pragu bolečine

dne 14. 03. 2019, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, Prireditveni atrij

Vabljeni na predavanja z diskusijo v sklopu letošnjega Tedna možganov:

1.       Peter Kapš ml., dr. med., spec. psihiatrije: Depresija in bolečina

Predavatelj bo predstavil povezave med bolečino in depresijo, ki sta verjetno obliki najhujšega trpljenja človeka. Lahko sta vzrok ali posledica ena drugi, njuna povezanost je pogosto neprepoznana in depresija ob bolečini pogosto nezdravljena. Depresijo je pri bolnikih s kroničnimi bolečinami smiselno prepoznati in zdraviti.

2.       Katja Brkič Golob, mag. psih., specializantka klin. psihologije: Soočanje z bolečino – misija nemogoče?

Predavateljica bo predstavila psihološke oblike zdravljenja kronične bolečine, pri čemer bo v ospredju predstavitev kognitivno-vedenjskega modela, ki se po eni strani osredotoča na prepoznavanja napačnih prepričanj in nerealno zastavljenih ciljev, po drugi strani pa na učenje učinkovitih načinov reševanja problemov in soočanje z bolečino.

3.       Barbara Prosen, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine: Akupunktura – mistika ali znanost?

Predavateljica bo predstavila akupunkturo kot starodavno znanost in moderna odkritja zadnjih desetletij ter se navezala na dokaze, da akupunktura deluje tudi in predvsem na možgane in preko njih na celo telo. Akupunktura je ena izmed možnih metod zdravljenja bolečine.

nazaj