vodilna slika

Razstava Constructive Alps 2017

od 04. 12. 2018 do 01. 01. 2019

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Razstava

Constructive Alps 2017

4.-31.december 2018

 

Mestna občina Novo mesto se v sodelovanju Ministrstva za okolje in prostor pridružuje mestom, ki gostijo potujočo razstavo trajnostne prenove stavb in gradnje. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so do 31. decembra na ogled izvedeni arhitekturni projekti, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade CONSTRUCTIVE ALPS 2017. Mednarodna komisija je oktobra 2017 v švicarskem Planinskem muzeju v Bernu razglasila rezultate: izmed tridesetih projektov iz ožjega izbora je nagradila štiri, sedmim pa je podelila priznanja. Med njimi so: osnovna šola, gostinsko-trgovski objekt, sirarna, kulturni, družbeni in vaški dom, turistično informacijski center, planinska koča, bivak, sodišče, skupnostna planina, agrarni center, tribuna nogometnega igrišča, poslovni objekt, kulturni center, mrliška vežica, umetniški depo, gledališki objekt, vzpenjača, dom starejših občanov,  vinarna in restavracija.

 

Nagrado od leta 2010 razpisujeta Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn, podpirajo pa jo vse države pogodbenice Alpske konvencije[1].

Nagradni natečaj predstavlja otipljiv prispevek k uresničevanju Alpske konvencije, ki je postavila vizijo, da bo postala zgled na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, ki zadevajo tudi stavbe.

 

Na območju Alp porabijo zasebna gospodinjstva ravno toliko energije kot celoten prometni sektor. Energija, pridobljena predvsem iz kurilnega olja in zemeljskega plina, se najpogosteje uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov. Največji porabniki energije so stare in slabo izolirane stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja in s tem kakovostnejše življenje prebivalcev in obiskovalcev alpskega sveta je zato v prenovi in, če je potrebno, tudi v gradnji novega stavbnega fonda z okolju prijaznimi gradbenimi materiali domačega izvora. Pri tem pa je zahteve za energetsko učinkovitost treba vpeti v funkcionalno prenovo objektov in njihovo vlogo v danem prostoru.

 

Nagrada je bila prvič  podeljena v okviru slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji v letu 2011, do sedaj četrtič. Na drugem razpisu (2013) je slovenski projekt Center Rinka iz Solčave prejel 3. nagrado, v tretjem razpisu (2015) pa sta bila v ožji izbor uvrščena Mladinski hotel Punkl z Raven na Koroškem in prenova objektov na planini Laška Seč nad Tolminom, ki je prejela priznanje. V tokratnem razpisu sta bila v ožji izbor uvrščena Zimska soba na Kaninu in prenova domačije Vrlovčnik v Solčavi.  

Več informacij o mednarodnih nagradah za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alp je na voljo prek: http://www.constructivealps.net/sl/

 

[1] Alpska konvencija je mednarodna pogodba o trajnostnem razvoju alpskega prostora, ki so jo podpisale Avstrija, Francija, Italija, Lihtenštajn,  Monako, Nemčija, Slovenija in Švica. Poleg ohranjanja dediščine in narave je velik poudarek dan podpori skupnostim in prebivalstvu na območju Alp, saj brez njih in njihovega preudarnega odnosa do dediščine in skrbi za ohranjenost ni ohranjanja narave in dediščine. Koordinator izvajanja Alpske konvencije v Sloveniji je Ministrstvo za okolje in prostor.

 

nazaj
<nov december 2018 jan>
po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

prikaži vse dogodke