vodilna slika

Otvoritev razstave Obrazi ekspresionizma

od 25. 05. 2018 do 20. 09. 2018, 19:00

Lokacija: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Organizator: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Skice_FootNote_02

Mednarodna razstava del nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov je prvi poskus umeščanja slovenskega ekspresionizma v srednjeevropski milje. Ekspresionizem, ki je izvorno germanska usmeritev, osredotočena na duhovnost, čustva in etično zahtevo po »novem človeku«, je bil Slovencem delno posredovan skozi Prago. Kot slovanska prestolnica je po prvi svetovni vojni nadomestila »secesijski Dunaj« ter postala študijski center za mlado generacijo ustvarjalcev (France in Tone Kralj, Veno Pilon, Božidar Jakac), prizorišče pestrega družabnega življenja ter izhodišče za obisk mest, kot sta Dresden in Berlin.

Stvaritve iz prelomnega in kriznega obdobja evropske zgodovine zrcalijo bivanjsko razklanost in hrepenenje modernega človeka. Od nemških  so zastopana dela socialno angažirane umetnice Käthe Kollwitz  in člani pionirske skupine Most (Die Brücke): Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Karl Schmidt-Rottluff, Max Pechstein. Pri osrednjih čeških predstavnikih je poudarek na skupini Osmerica (Osma), ki je svojo estetiko izoblikovala pod vplivi Norvežana Edvarda Muncha, nemškega ekspresionizma ter pariških spodbud: Emil Filla, Antonín Procházka, Bohumil Kubišta ... Izhodišče za izbor je fundus Galerije Božidar Jakac, ki je skozi desetletja zbirala gradivo in postala žarišče slovenskega ekspresionizma. Kustos razstave je dr. Robert Simonišek.

Razstava je nastala v sodelovanju s češkim muzejem Galerie Středočeského kraje (GASK) iz Kutne Hore. Na razstavi so predstavljena dela iz: Institut für Auslandsbeziehungen (IFA), Kupferstich-Kabinett - Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Pilonove galerije, Umetnostne galerije Maribor ter zasebnih zbirk.

nazaj