vodilna slika

20. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

dne 13. 04. 2018, 19:00

Lokacija: Hiša kulinarike, Glavni trg 30, Novo mesto - vhod s tržnice

V petek, 13. aprila 2018, ob 10.00 uri vas vabimo na že 20. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije z naslovom OBLETNICE IN JUBILEJI, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s centrom GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma. Tekmovanje bo potekalo v prostorih Hiše kulinarike (Glavni trg 30, Novo mesto).

Letošnje tekmovanje bo že 20. po vrsti, zato je ZOTKS razpisala temu primerno temo, ki se nanaša na obletnice in jubileje. Tako na osebni kot skupinski ravni so to priložnosti, ki jih kot večino družabnih priložnosti v veliki meri zaznamuje najrazličnejša kulinarika, pogosto pospremljena s številnimi oblikami zabave. Kako so se praznovanja različnih obletnic in jubilejev na najrazličnejših področjih Slovenije spreminjala skozi čas, kako so se razlikovala glede na to, ali je šlo za osebne ali skupinske praznike, za praznovanja meščanov ali prebivalcev podeželja, za priložnosti društvenega srečevanja ali srečevanja rodbin … to so teme in vprašanja, ki se jim bodo v jubilejnem letu tekmovanja s svojo kulinariko posvetili mladi raziskovalci in njihovi mentorji.

Z mladimi raziskovalci bomo spoznali, kako praznujejo dan 40 mučenikov na Dolenjskem, dogajanje ob poroki in obletnicah poroke na območju Radencev in Kuzme, spoznali bomo praznovanje Abrahama v Prekmurju, izvedeli, kakšna so bila pričakovanja posameznikov ob prestopu v polnoletnost, spoznali spremembe v načinu praznovanj in pogostitev v gostinskih lokalih v Soški dolini in dogajanje ob pomembnejših praznikih na Štajerskem.

ZOTKS pripravlja tekmovanje v okviru mladinskega raziskovalnega dela. Organizira ga v sodelovanju s centrom GRM Novo mesto – centrom biotehnike in turizma. Namenjeno je mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želi ZOTKS dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.

Predviden program tekmovanja:

10.00Svečano odprtje tekmovanja in začetek predstavitev z zagovorom skupin pred komisijo, po zagovoru ogled razstavnih miz in degustacija tekmovalnih dobrot

13:30Strokovno predavanje: Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila, predava ga. Vlasta Grašek, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo

14:00Razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

nazaj
<mar april 2018 maj>
po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

prikaži vse dogodke