DSC_7121.jpg

Nujna je nadgradnja zakonodaje na področju socialne problematike

datum: 25. 09. 2024

Danes, 25. septembra 2024, se je župan Gregor Macedoni srečal z ministrico za pravosodje Andrejo Katič, ki se je v Novem mestu mudila na delovnem obisku. Na krajšem srečanju sta odprla temo socialne in posledične varnostne problematike v regiji, ki se slabša tudi zaradi neustrezne nadgradnje zakonodaje. Spregovorila sta še o reševanju premoženjsko-pravnih zadev za nadaljnjo izvedbo občinskih investicij v okolici stavbe sodišča.

Kot je v pogovoru z ministrico poudaril župan Gregor Macedoni, težave pri obvladovanju socialne problematike, katere žrtve so predvsem otroci, izvirajo tudi iz neustrezne zakonodaje. Trenutni zakonodajni okvirji niso dovolj učinkoviti pri reševanju neobiskovanja obvezne osnovne šole in izkoriščanja socialnih transferjev, pravosodni sistem pa zaradi zakonodajnih pomanjkljivosti ni sposoben učinkovito obvladovati kriminalnih dejavnosti, ki so rezultat večgeneracijske brezposelnosti in neizobraženosti. Posledici sta sistemsko zanemarjanje otrok, ki so po krivdi države ujeti v krogu socialne izključenosti, ter poslabšanje varnostne situacije na območju Dolenjske, Kočevsko-ribniškega, Bele krajine in Posavja.

Na področju kazenske zakonodaje bi bilo za reševanje problematike potrebno predvsem zagotavljati izvajanje enakopravne kaznovalne politike oziroma poskrbeti za nujno spremembo na področju izvršb kazni ponavljajočih se prekrškarjev, ki so hkrati prejemniki denarnih socialnih pomoči in brez premoženja, saj so slednji trenutno postavljeni v neenakopraven položaj glede na ostale državljane. Izboljšave bi bile mogoče že z medresorskim sodelovanjem več ministrstev in podporo vladne koalicije, ki se bo lahko jutri ponovno opredelila do lanskih predlogov županov o zakonodajnih spremembah, tokrat vloženih s strani poslancev.

Srečanje župana z ministrico

nazaj