most___ez_reko_Krko.png

Sodelujte s predlogi za občinsko prometno strategijo

datum: 11. 09. 2024

Na občini vstopamo v zaključno fazo priprave Občinske celostne prometne strategije za obdobje od leta 2025 do leta 2031, ki bo podlaga za prihodnji razvoj prometa in mobilnosti v občini. Po obsežni analizi obstoječega stanja in aktivnem vključevanju splošne in strokovne javnosti se bodo v sklepni fazi oblikovale ključne smernice za izboljšanje prometnih rešitev in infrastrukture. Občani in občanke lahko svoje predloge o prometni strategiji podate tudi v času Evropskega tedna mobilnosti na javnih razpravah v torek, 17. septembra 2024, med 13. in 16. uro na Novem trgu ter ob 17. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, dan kasneje, 18. septembra 2024, pa bo ob 17. uri potekala razprava v spletnem okolju.

V sklopu priprave strategije je bila izvedena obsežna analiza trenutnega stanja prometa v Mestni občini Novo mesto. Pregledana je bila obstoječa dokumentacija s področja urejanja prometa in prostora, analizirani so bili podatki o prometnih obremenitvah, demografski trendi, potovalni vzorci ter kakovost bivalnega okolja. Posebna pozornost je bila namenjena razumevanju prometnih značilnosti občanov, zato so bile izvedene anketne raziskave v osnovnih šolah, podjetjih in med splošno javnostjo. Cilj teh raziskav je bil pridobiti vpogled v obstoječe prometne navade in načine potovanj občanov. Za dodatno sodelovanje javnosti je bila vzpostavljena tudi posebna elektronska pošta (ocps.nm@lineal2.si), kamor lahko občani še vedno lahko posredujejo o svoje predloge in ideje o bodočih prometnih rešitvah.

Poleg analiz so bile na delavnicah z lokalnimi deležniki izvedene poglobljene razprave in intervjuji o obstoječih prometnih izzivih. V sklopu teh aktivnosti je bilo opravljeno tudi kordonsko štetje prometa na treh pomembnih cestnih presečiščih, kar je omogočilo oceno trenutne razporeditve prevoznih sredstev ("modal split"). Opravljeni so bili tudi terenski ogledi za ocenjevanje pogojev cestnega prometa, mirujočega prometa, pogojev za pešce, kolesarje in uporabnike javnega potniškega prometa. Vse te aktivnosti so zagotovile celovit vpogled v trenutno stanje prometa in mobilnosti v mestni občini.

Predlog vizije in strateških ciljev strategije je bil že pripravljen in obravnavan na predhodnih javnih razpravah. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni naše občine.

Vabljeni k udeležbi na javnih razpravah! Dostop do razprave v spletnem okolju, ki bo potekala v sredo, 18. septembra 2024, ob 17. uri, je objavljen na povezavi.

 

skupina ljudi sedi na stolih v vrsti

 

nazaj