potaplaj__i_se_odpravljajo_v_reko_Krko.JPG

Novomeški potapljači očistili reko Krko na 31. akciji EKO 2024

datum: 09. 09. 2024

V soboto, 7. septembra 2024, je Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto že 31. leto zapored organiziral tradicionalno ekološko akcijo EKO 2024 – potapljači za čisto Krko. Letos se je dogodka udeležilo kar 32 potapljačev iz vse Slovenije, skupno pa je pri čiščenju reke Krke sodelovalo 88 udeležencev.

Potapljačem so se v čistilni akciji pridružili tudi člani novomeškega ribiškega društva in rafting kluba. Med odpadki, ki so jih odstranjevali iz reke Krke, so prevladovali starejši predmeti, razne posode in steklovine. Znova so naleteli tudi na ročno bombo iz druge svetovne vojne. Med novejšimi najdbami so izstopale steklenice in pločevinke alkoholnih pijač,  poleg tega pa so našli tudi električno kolo iz sistema izposoje koles GoNm.

Prisotne sta nagovorila predsednik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Davorin Jordan in župan Gregor Macedoni. Župan je v svojem govoru pohvalil vse potapljače za njihovo dolgoletno predanost in prizadevanja pri organizaciji čistilnih akcij, ki že 31 let potekajo v začetku septembra. Poudaril je, da si želi, da bi bilo v prihodnjih letih v reki Krki manj odpadkov, ter udeležencem zaželel varen in uspešen potope.

župan Gregor Macedoni

Avtor naslovne fotografije: Igor Vidmar

nazaj