revoz-memorandum-25_skupinska1.jpg

V Novem mestu podpisan memorandum za izdelavo novega twinga

datum: 24. 07. 2024

Danes, 24. julija 2024, je v tovarni Revoz potekal podpis memoranduma o soglasju, ki bo podlaga za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga z začetkom novomeške proizvodnje leta 2026. Memorandum so podpisali premier Robert Golob, podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner in predsednik uprave Revoza Jože Bele. Na slovesnosti je bil prisoten tudi gospodarski minister Matjaž Han, prav tako se jo je udeležil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Po več kot 50 letih proizvodnje Renaultovih vozil v Novem mestu, vključno z električnimi vozili, bo tovarna deležna obsežnih investicij v nove proizvodne procese. Vlada Republike Slovenije se je po pogovorih z investitorjem odločila, da podpre investicijo in s tem prihodnost tovarne Revoz v Novem mestu. V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta, proizvodnja pa bo stekla leta 2026. Bodoči električni Twingo E-Tech je Renaultov odgovor na evropske potrebe po cenovno dostopnih mestnih električnih vozilih, da bo elektromobilnost na voljo vsem. Novi projekt bo pospešil prizadevanja za digitalizacijo in razogljičenje, zagotovil dodatno usposabljanje in preusposabljanje zaposlenih, nova delovna mesta in okrepil sodelovanje tovarne Revoz s slovenskimi razvojnimi inštituti in inovacijskimi grozdi.

Kot je poudaril župan Gregor Macedoni, je to pomemben dan za Novo mesto kot prestolnico slovenskega izvoznega gospodarstva. »Na temelju 65-letne tradicije avtomobilske industrije ohranja dolenjska prestolnica pomembno mesto na globalnem zemljevidu izpostavljenih proizvodnih lokacij z novim modelom električnega twinga. Gre za največjo tujo investicijo v samostojni Sloveniji. Naša regija v to vlaga znanje, izkušnje ter tehnične kompetence. Zato bomo še naprej zahtevali od države, da se v naši regiji krepijo visokošolske in raziskovalne institucije ter zgradi primerna regijska cestna infrastruktura,« je še dodal župan.

nazaj