DSC_4858.jpg

UrbaNMakerspace: inovativno mestno podjetniško okolje

datum: 09. 07. 2024

Mestna občina Novo mesto je v okviru projekta UrbaNMakerspace v središču Novega mesta na Novem trgu uredila in opremila poslovne prostore s sodobno tehnično in robotsko opremo, ki mladim inovativnim podjetjem nudijo podporno okolje za razvoj kreativnih idej. Inkubator s petimi pisarnami in skupnostno delavnico za robotiko in pametna mesta je bil zasnovan s ciljem prenašanja izkušenj med podjetniki ter ustvarjanja novega znanja in dodane vrednosti. Poslovni inkubator UrbaNMakerspace, ki je v mestno središče umeščen zato, da zasleduje naravo trajnostnega urbanega razvoja, obsega 250 m² in se nahaja v tretjem nadstropju poslovne stavbe na Novem trgu 9.

UrbaNMakerspace deluje kot razvojni prostor in izobraževalno središče za različna področja, prostor in pripravljena tehnologija pa sta predvidena tudi kot t. i. »testno okolje«, v katerem lahko posamezniki ali razvojne skupine preizkusijo teoretične koncepte v varnem praktičnem okolju z možnostjo povratnih informacij izkušenih mentorjev ali vključenih deležnikov.

Opremljenost prostorov za različna testiranja inovativnih konceptov ter tehnoloških pristopov je  naravni gradnik za krepitev kompetenc širšega prostora. Pridobivanje veščin in znanj poteka tudi preko izvajanja izobraževanj, dogodkov in mreženja s sorodnimi projekti v slovenskem in evropskem prostoru.

Pisarne za inovativna podjetja in skupnostna delavnica s sodobno tehnično opremo

Razvojni center Novo mesto kot upravitelj prostorov UrbaNMakerspace izvaja dejavnost delovanja inkubatorja z vzpostavitvijo dveh tipov prostorov: individualnih prostorov za nova startup podjetja in sodelovalnega prostora za uporabnike tehnične opreme v skupnostni delavnici.

Skupnostna delavnica UrbaNMakerspace vsebuje sodobno tehnično opremo za poučevanje in razvoj robotike in avtomatizacije (z osmimi učnimi roboti Dobot) ter osnovno senzorično in infrastrukturno opremo za razvoj tehnologij pametnih mest. Razvojnikom omogoča uporabo opreme za razvoj tehnologij Interneta stvari (IoT), kot so različni senzorji za vlago, kakovost zraka in energetske sisteme ter spremljajočo tehnološko infrastrukturo.

Pisarne so namenjene mladim, zagonskim in inovativnim podjetjem s področja robotike in razvoja tehnologij pametnega mesta - IoT tehnologij ter razvojnim projektom.  Na voljo so 24 ur na dan, vse dni v tednu, najemniki pa imajo na naslovu Novi trg 9, Novo mesto možnost prijave poslovnega naslova

V eni izmed petih pisarn se nahaja prostor Krožnega inovativnega centra, katerega cilj je spodbujanje krožnega gospodarstva prek krožnega javnega naročanja. Dve pisarni za podjetja merita 17,45 m² in sta primerni za dve osebi, ena pisarna obsega 21,95 m²  in je prav tako primerna za dve osebi, največja pisarna pa meri 26,5 m2  in je primerna za tri osebe.

Podpora novim delovnim mestom in razvoju na področju robotike, tehnologij interneta stvari in pametnih mest

UrbaNMakerspace pomeni pomembno dopolnitev in podporo pri ustvarjanju novih inovativnih podjetij in delovnih mest, dodatna vrednost projekta pa je podpora pri razvoju novih zmogljivosti na področju robotskih tehnologij, ki jih gospodarstvo v Novem mestu in regiji nujno potrebuje za uresničevanja koncepta pametnih tovarn. Na drugi strani želimo s projektom vzpodbuditi tudi razvoj tehnologij na področju tehnologij Interneta stvari (IoT) in pametnih mest.  S tem projekt na več področjih pripomore k uresničevanju Slovenske strategije pametne specializacije – S4. Glavni cilj je izobraževanj in delavnic pa je privabiti mlajšo populacijo šolarjev in dijakov ter jih vpeljati v svet visoke tehnologije preko privlačno in visoko-tehnološko opremljenih prostorov ter raznovrstnih programov.

Projekt UrbaNMakerspace v vrednosti slabih 740 tisoč evrov je sprva zahteval nakup primernih prostorov v vrednosti skoraj 153 tisoč evrov, preostalih 586 tisoč evrov pa je bilo namenjenih preureditvi prostorov v sodobno podjetniško okolje. Projekt sta s 470 tisoč evri sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek sredstev je zagotovila  Mestna občina Novo mesto.

nazaj