006_foto-asja-2024.jpg

Obeležitev spominskega dne občine in dneva državnosti

datum: 21. 06. 2024

S slovesnostjo na Muzejskih vrtovih Dolenjskega muzeja, polaganjem venca na Pogancih in cvetja na grobu Franca Uršiča v Prečni, ter s 16-kilometrskim spominskim pohodom, ki se prične in zaključi v Pogancih, obeležujemo spominski dan občine v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo in dan državnosti.

Slovesnost ob spominskem dnevu občine je potekala 18. junija,  organizirali pa smo jo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske in Gimnazijo Novo mesto. Dijaki novomeške gimnazije so pod mentorstvom Tomaža Koncilije pripravili recital iz odlomkov literarnih del Draga Jančarja Veliki briljantni valček, Edvarda Kocbeka Črna orhideja in Sofoklejevo Antigono. Prisotne na slovesnosti je nagovoril župan Gregor Macedoni, slavnostni govornik pa je bil Albin Gutman, generalpodpolkovnik v pokoju in vojni poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske. Mestna občina Novo mesto je za spominski dan v svojem statutu opredelila 26. junij v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo.

Pri spomeniku na Pogancih so se 21. junija spominu na osamosvojitveno vojno poklonili župan Gregor Macedoni, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska Anton Klobčaver, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto Vasilije Maraš, predstavnik Policijsko veteranskega društva Sever Zoran Kastelec in namestnica poveljnika Vojašnice Francija Uršiča Novo mesto, podpolkovnica Andreja Kapušin. Na pokopališču v Prečni so se poklonili tudi spominu na Francija Uršiča, slovenskega teritorialca, ki je padel v vojni za Slovenijo.

V spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj na Pogancih, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska vsako leto organizira 16-kilometrski spominski pohod, ki se začne in zaključi v Pogancih, poteka pa po trasi Novega mesta. Pohod bo potekal 22. junija.

 

Foto: Robert Kokol – Foto Asja

nazaj