034_foto-asja.jpg

Slovesnost ob počastitvi spominskega dne občine in dneva državnosti

datum: 19. 06. 2024

V sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske in Gimnazijo Novo mesto smo v torek, 18. junija, počastili dan državnosti in spominski dan občine, ki ga obeležujemo v spomin na osamosvojitveno vojno, ko je bil leta 1991 izstreljen prvi naboj na Pogancih. Slovesnosti na Muzejskih vrtovih Dolenjskega muzeja Novo mesto so se udeležili občani Novega mesta, veterani iz Bele krajine in Trebnjega ter praporščaki.

Prisotne je pozdravil župan Gregor Macedoni, slavnostni govornik je bil Albin Gutman, generalpodpolkovnik v pokoju in vojni poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske, v kulturnem programu pa so nastopili dijaki Gimnazije Novo mesto, ki so pripravili recital iz odlomkov literarnih del Draga Jančarja Veliki briljantni valček, Edvarda Kocbeka Črna orhideja in Sofoklejevo Antigono. Program je povezovala Natalija Petakovič.

O DRŽAVNEM PRAZNIKU IN SPOMINSKEM DNEVU MO NOVO MESTO

Dan državnosti

Republika Slovenija 25. junij praznuje dan državnosti, s katerim obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija 1991, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Spominski dan MO Novo mesto

Mestna občina Novo mesto je v statutu določila 26. junij kot spominski dan občine v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj na Pogancih. Vojna za ubranitev samostojnosti Slovenije je bila častna in dostojanstvena in v skladu z načeli mednarodnega prava vojskovanja.

 

nazaj