20230929_120716.jpg

ZVKD Novo mesto ob 40. letnici delovanja z razstavama

datum: 29. 09. 2023

Danes, 29. septembra 2023, so na Gradu Grm s krajšim kulturnim programom slovesno počastili 40. obletnico delovanja novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V uradnem delu programa so o pomenu kulturne dediščine, njenega varovanja ter kulturno-varstvenih posegih na nepremični in premični dediščini govorili vodja novomeške enote ZVKDS mag. Dušen Štepec, generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin ter podsekretarka Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo RS Dolores Mijatović in župan mag. Gregor Macedoni.

Župan je poudaril pomen dialoga med stroko in lastniki objektov, ki sodijo med zaščitene kulturne spomenike ter ustrezno ravnovesje med varovanjem dediščine in njeno umeščenostjo v sodobni čas. Navedel je uspešen primer tvornega sodelovanja Mestne občine Novo mesto z novomeško enoto ZVKDS pri obnovi novomeškega Glavnega trga, ki je prejel nekaj nagrad za kakovostno prenovo mestnega jedra. Program so popestrili učenci Glasbene šole Novo mesto.

V počastitev 40. obletnice delovanja novomeškega ZVKDS sta postavljeni na ogled dve razstavi Grad Grm v odsevu časa in potujoča razstava Obrazi dediščine jugovzhodne Slovenije.

  • Razstava Grad Grm v odsevu časa se v ponedeljek,  2. oktobra, seli z gradu na novomeški Glavni trg, kjer bo na ogled vse do 11. oktobra 2023.
  • Razstava  Obrazi dediščine jugovzhodne Slovenije je postavljena v grajskem razstavišču Arkade in bo na ogled do 11. oktobra 2023.

zvkd, 40 let, 4 

nazaj