pismo_o__etu38m__foto_Barbara___eferin.jpg

Mednarodno gostovanje Anton Podbevška Teatra v Nacionalnem parku Mljet

datum: 26. 09. 2023

V soboto, 30. septembru 2023, bo Anton Podbevšek Teater že četrtič gostoval v Nacionalnem parku Mljet, tokrat s predstavo Franz Kafka: Pismo očetu, ki je nastala kot avtorski projekt Barbare Ribnikar, Gregorja Čušina, Saše Vollmaierja - ki tudi nastopajo v predstavi -, ter Dua Silence in produkcijske ekipe APTa.

Inscenacija izhaja iz refleksije osnovnega in primarnega Kafkovega intersubjektivnega razmerja z Očetom, iz analitike odtenkov in uvidov v moč očetovskega nadjaza; artikulira dialoškost samega Pisma – še zlasti iz njunega razmerja v odnosu do izbire poklica, judovstva, pisanja in poroke, v kateri je Kafka videl možnosti emancipacijskega sredstva. Kot pravi Franz Kafka: »Včasih si zamišljam razprostrt zemljevid Zemlje in Tebe povprek čezenj. In potem mi je, kakor da pridejo v poštev za moje življenje  samo  tiste  pokrajine, ki jih Ti ali ne pokrivaš ali ki jih ne moreš doseči

Po letih 2016, ko je APT gostoval s predstavo Heraklit/Zenon: Čas je otrok, ki se s kamenčki igra (v Pomeni), v letu 2017 s predstavo Slavoj Žižek: Trojno življenje Antigone (na Otoku Sv. Marije) in v letu 2018 s predstavo Janez Vrečko: Kons:o:vel (na Malem mostu), se bo letošnja uprizoritev predstave Pismo očetu izvedla v Pristanišču na Velikem jezeru znotraj Nacionalnega parka Mljet.

Predstava Pismo očetu je bila v letu 2022, poleg uprizoritev v APTu, izvedena na gostovanju v Križevniški cerkvi (v programu 70. Ljubljana Festivala), in na mednarodnem gostovanju na Korčuli.

Fotografija: Barbara Čeferin

 

nazaj