Dogodek_ETM_-_Dan_brez_avtomobila.jpg

Vabljeni na številne brezplačne aktivnosti v času Evropskega tedna mobilnosti

datum: 16. 09. 2023

Znova vstopamo v Evropski teden mobilnosti, ki ga vsako leto med 16. in 22. septembrom uspešno približamo občanom in občankam z raznolikim programom in trajnostno vsebino. Letos so tako v septembru znova vsem na voljo brezplačne vožnje z mestnimi avtobusi, osnovnošolci bodo v okviru pouka ustvarjali na temo zelene prihodnosti v prometu, starejši se bodo lahko brezplačno preizkusili v vožnji z GoNm kolesi, organiziran pa bo tudi voden sprehod po edinstveni brvi v Irči vasi.

Poleg izpostavljanja že dalj časa prisotnih trajnostnih načinov potovanj po Novem mestu, smo v sodelovanju z lokalnimi deležniki pripravili 15 različnih aktivnosti, namenjenih vsem starostnim skupinam. Otroci se bodo znova k pouku odpravili s Pešbusom, v šoli bodo sodelovali na likovnem in fotografskem natečaju o prometu, 22. septembra pa se bodo družili tudi na Glavnem trgu na tradicionalnem Dnevu brez avtomobila, ki je lansko leto dosegel rekordni obisk.

Dijaki iz sosednjih občin se bodo na zadnji dan tematskega tedna odpravili Peš v šolo, z delavnico o pomenu gibanja, na kateri bo možno preizkusiti GoNm kolesa in se podati na razgledno ploščad Kapitlja, pa bomo nagovorili tudi starostnike. Raznolike dejavnosti, med njimi tudi potopisno predavanje v Knjižnici Mirana Jarca ter številne športne aktivnosti novomeških društev, smo pripravili tudi za odrasle in mlade družine. Slednji ste vabljeni, da se v družbi vodij projekta in gradnje udeležite javnega vodstva po arhitekturno atraktivnem novem mostu v Irči vasi, ki sodi med štiri najdaljše na ta način grajene mostove na svetu.

Poleg trajnostnih načinov potovanja, med katerimi sta najbolj dobrodošla pešačenje in kolesarjenje, bomo v prihodnjem tednu javnosti približali še uporabo električnega minibusa Leon, ki skrbi za trajnostno dostopnost mestnega jedra. Občane bomo spomnili na možnost skupnega potovanja z uporabo mestnih avtobusov ali e-vozil Avant2Go, priljubljene prevoze za upokojence in gibalno ovirane osebe z električnim avtomobilom Rudi, ko bo za en dan sedel za njegov volan, pa bo izpostavil tudi župan Gregor Macedoni.

Celoten program s termini in lokacijami dogodkov je objavljen na naši spletni strani.

Koledar dogodkov ETM 2023 - ozko

nazaj