20230914_174610.jpg

Odprtje razstave Kam so se skrili škrati

datum: 15. 09. 2023

Včeraj, 14. septembra 2023, je dr. Janez Bogataj v Dolenjskem muzeju odprl etnološko razstavo Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati etnologinje Alenke Stražišar Lamovšek. Podžupanja Sara Tomšič je v nagovoru poudarila, da je razstava o bajeslovnih bitjih iz bajk in povesti dolenjskega področja pomemben prispevek etnološkemu raziskovanju našega ljudskega izročila v UNESCO letu nesnovne dediščine.

Teme bajeslovja, mitologije, bajnih bitij in pripovedništva so morda nekoliko nenavadne za muzejsko razstavo, pa vendar so se ob Unescovem letu varovanja nesnovne kulturne dediščine v muzeju odločili prav za to tematiko. Skozi raziskovanje teme je bilo zbranih mnogo zgodb, le del njih je predstavljen tudi na razstavi, in sicer preko zemljevida, kjer lahko obiskovalec posluša zgodbe iz posameznih lokacij. Na razstavi je predstavljena tema nesnovne kulturne dediščine, s predstavitvijo bajnih bitij in škratov, skozi ljudsko umetnost ter pripovedno izročilo. Poleg panojev, predmetov, avdio in video vsebin so pripravljene tudi vsebine za najmlajše, ki tečejo vzporedno s temami razstave.

Tekom trajanja razstave, do 11. februarja 2024, pripravljajo več obrazstavnih dejavnosti, med njimi Kako napišem zgodbo z Deso Muck?, delavnico ljudskih glasbil z Darkom Korošcem, izdelovanje drgljic z Vinkom Ahlinom, premiero dokumentarnega filma o Stanetu Pečku in njegovih škratih, lutkovno predstavo skupine Mokre Tačke ter seveda različne druge muzejske delavnice in tematska vodenja.

Tekom projekta sodelujejo z različnimi zavodi, kjer se bodo odvijali dogodki na temo pripovedništva, mitologije in škratov. V Knjigarni Goga bodo pripravili pogovorni večer na temo bajnih bitij. Tesno sodelujejo s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, kjer pripravljajo dogodke in delavnico na temo škratov in pripovedništva v januarju 2024. V prihodnjem mesecu bodo skupaj s knjižnico predstavili temo škratov tudi v knjižnici v Karlovcu, sledile pa bodo tudi delavnice in predstavitve razstave in teme v krajevnih knjižnicah Knjižnice Mirana Jarca, s priložnostnimi razstavami knjižnega gradiva.

V okviru razstave je izšla tudi prva elektronska knjiga v Dolenjskem muzeju z istoimenskim naslovom razstave.

Otvoritev razstave sta glasbeno popestrila Cveto Šali in Mitja Simič z uglasbljenimi besedili Severina Šalija, ki govorijo o pravljičnih zgodbah Gorjancev.

20230914_181307

 

nazaj